‘Svaka greška može imati velike posljedice’ Tim koji ruši dimnjake na Črnomercu koristit će podosta eksploziva

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Prizori koji nalikuju onima iz filmova katastrofe u nedjelju će se nekoliko sati odvijati na Črnomercu. Dva dimnjaka kod Ciglane će srušit će se detonacijama, a za projekt miniranja zadužen je tim stručnjaka s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu (RGN).

Prošli tjedan su se “zagrijavali” u Sisku gdje su srušili dimnjak u željezari, a Mario Dobrilović i Vječislav Bohanek stoje iza miniranja tornja zagrebačke katedrale koja je nastradala nakon razornog lanjskog potresa.

U subotu je tim napravio oko 400 rupa u dimnjacima, a upotrijebit će čak 35 kilograma eksploziva, pišu 24sata.

Tim RGN-a je angažirao glavni izvođač radova Kamgrad, a fakultet jedini u Hrvatskoj obučava stručnjake za miniranje.

“Najvažnije je u ovakvim miniranjima da bude sigurno za okolinu. Svaka greška u proračunu može imati velike posljedice i zato je važno imati stručni projekt i iskustvo”, kažu dvojac.

Podsjećamo, sugrađane koji žive u ovom djelu Zagreba se moli da do 11.45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja zvučnim signalom.Naime, ovo je jako važno kako ne bi došlo do pucanja stakala na prozorima uslijed stvaranja podtlaka prilikom miniranja.

Gotovo sedam dana trajale su pripreme glavnog izvođača radova, tvrtke Kamgrad, kako bi sve prošlo bez ikakvih posljedica za susjede starog kompleksa.

Cijela akcija rušenja će biti popraćena zvučnim signalima.

Prvi signal, jedanput dugo, oglasit će se kad su minske bušotine napunjene i začepljene. Sve osobe koje nisu uključene u radove na miniranju moraju se udaljiti iz područja miniranja i otići u zaklon.

Drugi signal, dva puta dugo, najavit će okupljenima da su mine pripremljene za paljenje.

Treća zvučna obavijest, tri puta dugo, bit će najmanje jednu minutu poslije drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina.

Za kraj će pustiti i četvrti signal, jedanput kratko, što će značiti završetak miniranja i daje se nakon što palitelj provjeri da na radilištu nema opasnosti.

Na terenu će s njima biti i vatrogasci pošto se očekuje mnogo prašine.

 

 


Komentari