Svađa zbog okupljanja kod HNK: “To je koronaparti; pale gume i pjevaju narodnjake!”

en.wikipedia.org

U studiju Jutarnjeg lista jučer je bilo zaista burno. Rasprava oko okupljanja mladih kod HNK gotovo eskalirala u svađu između fotografa Jasmina Krpana, novinarke Janje Franko, galerista Feđe Gavrilovića i redatelja Maria Mlakara.

Mišljenja o “tulumu” koji se tjednima svaki vikend spontano razvija oko tog kazališta bila su, naravno, podvojena i oštro suprotstavljena.

Okupljanja mladih najviše su zasmetala Franko i Krpanu. Franko, koja je okupljanja usporedila s nekadašnjima druženjima mladih pred Zvečkom i Kavezom rekla je da za razliku od tih vremena današnji klinci kod HNK nemaju ideju.

“Neki dan sam bila na premijeri u HNK i koktel nakon premijere se morao održati na terasi. Bilo je lijepo. A onda, kada izađete na taj balkon vidite mlade kako dolje pjevaju narodnjake, pale gume…”, požalila se novinarka.

Također je dodala kako je primijetila transparente podrške Novaku Đokoviću i Toniju Cetinskom, zbog negiranja opasnosti korone i protivljenja cijepljenju. Dodala je kako i policija nije reagirala na pozive susjeda samo zato što je bilo predizborno razdoblje pa su morali biti pristojni.

Mlakar je na to reagirao optužujući ju da priča gluposti, te je pitao koliko je vremena uopće provela tamo da bi zaključila da oni nemaju ideje i pjevaju narodnjake.

Krpan je cijelu situaciju usporedio s Njemačkom u kojoj policija ne dopušta ovakve “koronapartije” i rastjeruje veća okupljanja mladih.

“To što ste vi došli tamo meni ne predstavlja problem, ali ne poštujete taj prostor. Iza vas ostane neviđeni svinjac! Nisam za to da se balerinama ubacuju opušci i flaše od pive u garderobe. Jesam za okupljanje, ali nisam za svinjac! To je svinjac, opijanje, a ne druženje“, rekao je Krpan.

Fotograf je dodao i kako smatra da je mladež koja se trenutno okuplja otjerala pristojnije mlade ljude koji su se inače godinama družili na tom mjestu, pa i njega samog.

Mlakar ga je pitao znači li to da se on nikada nije opio? “Pa što ako je opijanje, ali to je druženje, romanse, prekrasne noći se tamo događaju“, rekao mu je redatelj.

Krpan je replicirao da bi onda tamo trebala biti i hitna pomoć koja bi pružala pomoć takvoj pijanoj mladeži. Dodao je kako misi da se sve to događa jer grad ne funkcionira i da se nije dobro pripremio na situaciju s opuštanjem mjera. Krpan je čak otišao toliko daleko da je u jednom trenutku mlade ispred HNK čak usporedio sa “šatorašima”.

Feđa Gavrilović replicirao je da su se ovi mladi spontano okupili i da u tome ne vidi toliki problem.

“Kultura nije samo čuvanje, kulture je i življenje. Nekima se to ne sviđa i vi imate potpuno pravo da vam se to ne sviđa, ali to je to, to je kultura. Gdje vidiš mržnju i agresiju”, pitao je Krpana.

“Priča koju vi pričate mi je stvarno bedasta. Uspoređujete Zagreb s Münchenom, a München tretira svoje mlade drukčije. Boli me znaš kaj za Njemačku. Ljeto je. Mi smo tri mjeseca bili izolirani za svojim kompjutorima. U jednom je trenutku došla specijalna policija i krenuli su agresivno na nas, a onda nas pitali zašto nismo pokupili to smeće”, replicirao je Mlakar Krpanu pa zaključio da nije uredu da se po kazalištu šaraju grafiti i da su u kaosu počeli pristizati mladi ljudi različitih orijentacija, dok bi se po njemu sve trebalo više uzdizati.


Komentari