‘SUZE SVETOG LOVRE’: Evo gdje možete uživati u ovom spektakularnom prizoru

www.publicdomainhut.com

Zvijezde padalice koje se obično pojavljuju na nebu u kolovozu, imati će svoj ‘vatromet’ čiji će vrhunac biti u noći na četvrtak kada će ih stotinjak svakog sata prelijetati tamnim nebom obećavajući nezaboravan prizor i doživljaj.

Meteorski roj nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca, a ono što možemo vidjeti na nebu su djelići kometa koji presijecaju putanju Zemlje. Ulaskom u naš svijet Perzeidi, u Hrvatskoj poznati kao “Suze svetog Lovre”, koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak sudar, proizvodi svjetlo.

Ove godine Perzeidi će se najbolje moći vidjeti 12. i 13. kolovoza kada će se Zemlja naći doslovce u središtu njihova oblaka. Spektakl na nebu bit će još izraženiji jer tanki srp Mjeseca ovih dana izlazi tek pred jutro i neće ometati one koji bi htjeli fotografirati i promatrati meteore.

“Suze svetog Lovre”, a u Zagrebu će biti najvidljivije na ovim lokacijama:

Cmrok je naziv za park i brdo smješteno u sjevernom dijelu Zagreba, na obroncima Medvednice.  To je popularno zagrebačko izletište i sanjkalište, a okružuju ga ulice. Možete li zamisliti prizor u kojem se sljubljuju “kiša meteora” i ova divna priroda.


wikipedia.com

Gornji grad – stara gradska jezgra u noćnim satima je posebna, a uz “Suze svetog Lovre” biti će doista spektakularna.

Sitana Omer

Postoji li išta ljepše od žubora rijeke pod zvjezdanim svodom? Savski nasip je treća idealna lokacija za promatranje, uzmite dekicu i uživajte…

Facebook

Komentari

loading...
-->