Sutra prosvjeduju frizeri! ‘Mariću i Plenkoviću, inicijativa je poslala prije mjesec dana, ali odgovora nema’

Foto: Instagram

Sutra, 8. listopada od 9 do 12 sati, održat će se miran prosvjed na Markovom trgu iz Vlade RH. Inicijativu su pokrenuli frizeri s ciljem uvođenja niže stopa PDV-a od 13 % na frizerske usluge u svrhu razvoja struke.

Navedenim prosvjedom žele skrenuti pozornost na izazove u frizerskoj struci i traže sastanak s ministrom Zdravkom Marićem i premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi se predstavilo stanje u frizerskoj struci te argumenti o dugoročnoj korisnosti uvođenja niže stope PDV-a na frizerske usluge od 13 %.

“Ministru Mariću i premijeru Plenkoviću Inicijativa je poslala prije mjesec dana zamolbu za sastanak te analizu i projekcije koje dokazuju opravdanost za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge koje pokazuju pozitivne učinke na državni proračun i razvoj struke. No, do danas nije organiziran sastanak s resornim ministarstvom”, tvrde pokretači Inicijative.

Prema Direktivi vijeća EU (2006/112/EZ) frizeri su definirani kao radno intenzivna djelatnost s velikim udjelom osobnog rada te se tako i zakonski opravdava uvođenje niže stope PDV-a za njihove usluge, dodaju.

“Porazna je činjenica da je manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV, a 2013. godine bilo ih je 16% što pokazuje trend fragmentiranja frizerskog poslovanja. Zamjetan trend smanjivanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a pojačat će se tijekom ove gospodarske krize. Upravo ova činjenica puno govori koliko je porezna politika za frizersku struku nestimulativna, kako za razvoj frizerske struke, tako i za državni proračun”, tvrde.

Prema analizi učinaka od EU država koje imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge, dokazano je da je navedena stopa dobra i za proračun.

EU države koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge imaju dobro iskustvo te i nakon više od 10 godina i dalje su zadržali tu nižu stopu PDV-a za frizerske usluge. Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%… Hrvatski frizeri 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi. S ovom problematikom frizerska struka u Hrvatskoj se bori i od vremena prije epidemije. A pogotovo sada kada su im troškovi zbog epidemioloških mjera značajno porasli, a cijene usluga su u salonima ostale iste”, zaključuju.

Na prosvjedu će svoja iskustva podijeliti brojni frizeri iz svih dijelova Hrvatske, a podršku će im dati i kolege iz Slovenije koja, kako navodi inicijativa, već djeluje pod stopom PDV-a od 9,5%. O tome će javnost izvijestiti Ana Slamič, voditeljica poslovanja frizerskih salona Mič Styling u Sloveniji.

Tu su dakako i Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca već 26 godina, s 15 djelatnika u salonu. Njegov frizerski salon je u sustavu PDV-a i jedan je od pokretača Inicijative, navode.

Elvira Troskot, suvlasnica frizerskog salona Lest iz Zagreba već 23 godine, s 2 djelatnika u salonu. Njezin frizerski salon je dugo godina bio u sustavu PDV-a, trenutno je izvan sustava PDV-a, tvrde.

Govorit će i Ksenija Jukčić, koja zagrebački salon Nena ima već 32 godine, te Ivana Špicer djelatnica u salonu ZGAT te ujedno i frizerska edukatorica s pozamašnim iskustvom u Hrvatskoj i inozemstvu.

Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge podržavaju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Udruga Glas poduzetnika (UGP), piše Dnevno.

Rada Borić jasno poručila: ‘Odlazimo u senzacionalizam. O Milanoviću više ne razgovaram, ali možemo o Bandiću’


Komentari