ŠUT IZ CENTRA: Dalija Orešković prozvala Vladu, a premijeru uputila nikad direktniju poruku!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dalija Orešković je na Facebooku izrazila svoje nezadovoljstvo kad se govori o rukovanju vladajućih u ovoj nezavidnoj situaciji koja je Hrvatsku snašla u posljednjih desetak dana. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

“Praksa po kojoj Vlada pozivajući se na krizne okolnosti ekstenzivno tumači Zakone, i time pokušava sakriti da ih upravo Vlada krši, vrlo je opasna praksa! Demokracija je krhka ako se samovolja vlasti otme kontroli.

Postojeći Zakon o sustavu civilne zaštite je jasan i usklađen s propisima Europske unije. Po tom Zakonu morao je postojati lanac tijela civilne zaštite i prije nastanka katastrofe kako bi se u slučaju potrebe taj lanac mogao pokrenuti. Toga nije bilo.

Dakle, nije problem u Zakonu, već u nesposobnosti vlasti da taj zakon poštuje i da po njemu postupa, te da na vrijeme pripremi sustav kako bi nam u slučaju katastrofe mogao pružiti utočište i sigurnost.

Nakon što je sustav pomoći zakazao, tjedan dana nakon katastrofe osnovan je još jedan nacionalni stožer, za kojeg ne postoji uporište u Zakonu, a kojim je uvedena dvostruka linija zapovijedanja. Time problemi nefunkcioniranja sustava nisu riješeni.

Već iz prvih koraka, primjerice vezano za organiziranje prehrane, kao i iz izjave da će se od sada obroci dijeliti samo onima koji na to imaju pravo, vidi se da su problemi i veći nego što se mislilo. Srećom, stradalima sve ove dane pomažu volonteri i civilno društvo na terenu”, napisala je, a uz to dodala i sočnu sliku na kojoj piše:

“Poštovani predsjedniče RH, Vi ste nesposobni, srdačan pozdrav, Centar”.

Praksa po kojoj Vlada pozivajući se na krizne okolnosti ekstenzivno tumači Zakone, i time pokušava sakriti da ih upravo…

Objavljuje Dalija OreškovićČetvrtak, 7. siječnja 2021.


Komentari