Suradnja Korejaca i Zagrepčana: Seul i Zagreb postaju gradovi partneri

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić danas je primio je Nj.E. g. Won-sup Parka, veleposlanika Republike Koreje koji nije krio zadovoljstvo susretom.

“Od uspostave diplomatskih odnosa u studenom 1992. godine odnosi između Hrvatske i Koreje stalno se razvijaju. Broj turista iz Republike Koreje u Zagrebu raste iz godine u godinu. Sukladno tome predložio sam da Seul i Zagreb postanu gradovi partneri. Tu ideju ću predstaviti i na kongresu veleposlanika koji se ove godine održava u Seulu”, najavio je korejski veleposlanik.

Won-sup Park smatra kako je pravo vrijeme za Republiku Hrvatsku da više pažnje posveti promociji u Istočnoj Aziji, ne samo turističkoj već i gospodarskoj. Pravi korak u tom smjeru je i najavljeno otvaranje Veleposlanstva RH u Seulu.

“Republika Koreja mogla bi biti vrlo dobar partner Republici Hrvatskoj kako u trgovačkom tako i ekonomskom smislu. Koreja je među onim zemljama u svijetu koje proživljavaju najsnažniji uzlet. Koreja je 12. svjetsko gospodarstvo i svjetski predvodnik u poljima kao što su tehnološke inovacije i znanstveni napredak. Sve navedeno je sjajna prilika i za Grad Zagreb jer suradnja na lokalnoj razini doprinosi promociji Zagreba Koreancima kojima je on kao turistička destinacija sve privlačniji”, rekao je veleposlanik Republike Koreje.

Direktne avionske linije za Zagreb

Predsjednik Gradske skupštine, dr. sc. Andrija Mikulić izrazio je zadovoljstvo povećanjem turističkih posjeta “naših prijatelja iz Koreje koji su specifični zbog pozitivne energije koju odašilju”.

“Hrvatska i Koreja geografski su poprilično udaljene, ali uz današnju tehnologiju ne postoje nepremostive prepreke za uspostavu i rast suradnje na svim razinama. Nadam se da će to pridonijeti i rastu gospodarske suradnje jer važno je napomenuti da se osim gostoprimstvom, Grad Zagreb može pohvaliti i sigurnošću što je jedna od vrlo važnih pretpostavki razvoja grada u turističkom i gospodarskom smislu”, rekao je Mikulić.

Nj.E. g. Won-sup Park najavio je i mogućnost uvođenja direktne avionske linije za Zagreb. Najavio je i svečano obilježavanje 25. godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Koreje u studenom ove godine.

“Hvala vam što ste posjetili Gradsku skupštinu Grada Zagreba, a još više na inicijativama koje ste danas predstavili. Vlada RH je otvaranjem veleposlanstva prepoznala tu prijateljsku notu Koreje prema Hrvatskoj što otvara svima nama nove kanale suradnje. Nadam se da je ovo tek prvi u nizu susreta jer jedni od drugih možemo puno toga naučiti. Razmjena iskustava je osnova razvoja grada temeljenog na implementaciji provjereno dobrih ideja stoga se nadam da ćemo ubrzo uspostaviti partnerski odnos te u sklopu toga posjetiti i Republiku Koreju”, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.


Komentari