‘SURADNJA JE SVE BOLJA’ Konačno potpisan sporazum Možemo! i SDP-a, već se javio stari kritičar iz te stranke

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Suradnja SDP-a i Možemo! u Gradu zagrebu u srijedu je ovjenčana i novim koalicijskim sporazumom, nakon što je prethodni raskinuo Viktor Gotovac, koji je ubrzo nakon toga izbačen iz te stranke, kojoj je u Zagrebu bio čelni čovjek.

Tomašević je komentirao sporazum u dneviku HRT-a gdje je bio upitan i može li se zagrebačka koalicija dviju stranaka lijevog spektra gledati i kao uvod za koaliciju na razini Hrvatske.

Zagrebački gradonačelnik je uvjeren kako dobra suradnja u Zagrebu može značiti i dobru suradnju nakon parlamentarnih izbora.

Ustvrdio je kako je vrlo optimističan oko suradnje s SDP-om.

Suradnja je sve bolja i bolja. Sad ćemo tek krenuti u razgovore o budućoj suradnji vezano za parlamentarne izbore, a ovo danas je prvi korak”, komentirao je Tomašević.

Međutim, jedan član SDP-a i zastupnik u zagrebačkoj skupštini, Renato Petek, kao što je i ranije govorio, nije zadovoljan novim sporazumom.

‘BEZ OBZIRA NA PRIJETNJE,…’! Petek saznao tko mu i zašto prijeti: ‘Nakon 20 minuta sam dobio poruku da pazim kako prelazim cestu’

Tako je ovaj poznati kritičar Tomaševića iz redova većine na Facebooku objavio praznu bijelu fotografiju uz tekst: “Ekskluzivno predstavljam sadržaj sporazuma koji su potpisali GO SDP i ‘Klub'”.

“SDP je pristupom pregovorima i sadržajem sporazuma odustao baviti se Gradom Zagrebom i svojom gradskom organizacijom. Sadržajno je sporazum javnosti prilično nezanimljiv jer ne sadrži jasne političke smjernice niti daje alate, prava i obaveze partnerima. Cjelovit i ozbiljan pristup bi Zagrepčanima bio garancija, ili barem nada, koji će se neki značajni najavljeni projekti i programi realizirati do kraja mandata. Sporazum ne zadrži jasne političke stavove niti mehanizme kojima bi se politički partneri mogli služiti kako bi regulirali svoje odnose i kako bi osigurali provedbu toliko potrebnih promjena u gradu Zagrebu”, ocijenio je Petek.

Također tvrdi i da v.d. predsjednik zagrebačkog SDP-a govori da nije bitan sadržaj te da je sporazum politička poruka.

“Jedina jasna politička poruka je da su ovim sporazumom članovi SDP-a, Kolarić, g. Klisović, g. Vić, g. Krleža, g. Sesar i ostalih desetak ravnatelja i direktora u gradskim tvrtkama i ustanovama uspješno zabetonirali svoje funkcije i visoke plaće. Vjerujem da će u budućnosti studij politologije proučavati fenomen u kojem jednu stranu u pregovorima zastupa zaposlenik drugog pregovarača. Naime, Branku Kolariću karijera i pozicija ravnatelja Nastavnog zavoda Andrija Štampar potpuno ovisi o drugom pregovaraču, u ovom slučaju gradonačelniku Tomaševiću. Čestitke!”, kritizirao je Petek.

Za sporazum je također uputio i čestitku Tomaševiću, kojega optužuje da je “kupio ono što mu je potrebno kako bi osigurao stabilnu većinu u Gradskoj skupštini”, uspoređujući ga sa gradonačelnikom Bandićem.

“Zabrinjava javno iskazivanje slabosti SDP-a, nekad rezultatski i popularnošću značajne stranke, za koju mi je predsjednik Grbin prije ulaska u stranku tvrdio da će opet biti takva, snažna i velika, te da sam dobrodošao raditi u tom smjeru. To je bio moj ‘uvjet’ za ulazak u stranku, prostor za rad i djelovanje s članovima i stručnjacima na idejama i novim rješenjima za nagomilane gradske projekte. SDP Zagreb je raskidom prethodnog sporazuma imao novu šansu koju je prokockao jer opet nije iskazao politički stav o budućnosti i razvoju Zagreba čime bi birači u Zagrebu zaključili da u stranci ponovno ima života, ideja, energije te da postoji naznaka kako će se SDP baviti konstruktivnim rješenjima i pravovremenim korekcijama izvršne vlasti”, razočaran je Petek.

Obistinila se mračna predviđanja

Član SDP-a je otišao toliko daleko da je optužio Možemo kojeg je nazvao (“nekim klubom”) da funkcionira kao Mamićev Dinamo.

“Članovi Gradskog odbora SDP glasali su za jedan tekst sporazuma, a potpisan je tekst drugačijeg sadržaja, s nekom drugom organizacijom, a ne koalicijom političkih stranaka! Naime, sporazum je koalicija okupljena oko Možemo! potpisala kao ‘Klub’?! Što je to? Možda nova forma političkog udruživanja jer je ‘platforma’ istrošena? Prema registru političkih stranaka taj ‘Klub’nema pravnu osobnost niti su stranke kao pravne osobe mogle dati suglasnost nekom Klubu i osobi da ih zastupa. Taj me “Klub” malo podsjeća na Mamićev GNK Dinamo u smislu njegove neprobojne organizacijske strukture i propisa obavijenih tajnama. No čak je i kod Dinama sve transparentnije, GNK Dinamo je upisan u registar udruga, a javnosti je dostupan i njegov statut, takav kakav jest”, tvrdi Petek.

Dodao je i da su se najmračnija predviđanja pojedinih članova njegove stranke obistinila s ovim sporazumom.

“SDP je političko polje u Zagrebu, koje se rasprostire kroz četiri izborne jedinice na parlamentarnim izborima potpuno prepustio Tomaševiću kao zalog da ovaj razmisli hoće li sjesti i razgovarati o potencijalnom partnerstvu na nacionalnoj razini te da u Zagrebu on predvodi željenu koaliciju. No ova i ostale koalicije ovise o premijeru Andreju Plenkoviću, tihom partneru svakog gradonačelnika u Hrvatskoj”, zaključno optužuje Petek.

 

Komentari