SULUDA PRIČA IZ ILICE 139: Stanari žele obnoviti zgradu, no Grad im ne vraća njihov novac za koji su digli kredit

Da građani Zagreba samo čekaju da im se domovi obnove novcem poreznih obveznika Hrvatske, a i da prije nisu održavali svoje zgrade, nategnuta je priča koja u praksi uglavnom i ne drži vodu. Mnogi vlasnici stanova u jednom od najpogođenijih dijelova grada – centru, već su naveliko počeli s obnovom a o svojim su zgradama neki brinuli i prije. Ili barem pokušavali usprkos Gradu.

Volje za obnovom svakako ima, a očito je i da se velikom broju građana ne da čekati zakon o obnovi Zagreba nakon potresa jer, tko zna kada će on biti donesen. Saborski su zastupnici otišli na ‘zasluženi’ godišnji odmor od mjesec dana što možda i je najkraća stanka u modernoj povijesti Sabora, ali za izmučene Zagrepčane mjesec dana u nesigurnim domovima i altenativnim smještajima izgleda kao čitava vječnost.

Da bi stvar bila još gora, izgleda da nekima koji obnovu svojih domova žele požuriti sami Grad Zagreb radi skoro sve da bi im to otežao. Jedna takva suluda priča o borbi protiv gradske birokracije i njihovih nevjerojatno skupih izvođača radova dolazi nam i iz Ilice, na broju 139.

Najprije su pogrešno dobili zelenu naljepnicu

Tamo su stanari jedne zgradice iz pretprošlog stoljeća sami krenuli u obnovu podruma u studenom prošle godine. Tada su im izvođač radova i nadzornik iz GSKG-a rekli da je zgradi hitno potrebna hidroizolacija jer će im bez nje početi propadati temelji. Stanari su to prihvarili, skupili su potpise za novi kredit, i onda se desio potres, priča nam predstavnica stanara te zgrade, Silvija Negro Rogić.

Potres je na kraju otkrio sve apsurde njihove suradnje s GSKG-om, a probleme su imali i sa procjenom zgrade. Naime, u brzinskom je pregledu zgrada, na veselje svih starana, dobila zelenu naljepnicu. Kasnije se pokazalo da je ta karegorizacija bila pograšna.

“Najprije smo potpuno neopravdano dobili zelenu naljepnicu jer su nam statičari došli tek nakon tri tjedna a mi smo do tada već sanirali otpale dimnjake i rupe u krovu. No, ostali su dimnjaci ispod krova. Očito nam je zgradu prvi puta pregledao netko nestručan. Tek sam neki dan uspjela, pošto smo radili projekt sanacije dimnjaka i zabatnih zidova za koji smo sami platili još dva mišljenja statičara, promjeniti naljepnicu bez koje ne možemo aplicirati na Ministarstvo graditeljstva i sada nam je žuta s oznakom P2″, objasnila je Negro Rogić.

Razlog za žutu naljepnicu i preporuku za hitnom sanacijom bili su dimnjaci koji se nisu srušili do poda tavana već su ostali ispod krova i tako su narušavali statiku zgrade. Negro Rogić se požalila da osim tog problema, prvi statičari uopće nisu spomenuli vijenac krova, opasno oštećene dijelove fasade koji su se mogli urušavati na cestu, a ni oštećenu kanalizaciju.

“Imamo sreću da nam je kasnije statičar rekao neka pogledamo kanalizaciju, tako da smo prije ovih svih poplava dobili novu kanalizaciju. Raskopali cu cijeli suterenski stan, pa se samo zbog toga nije ništa dogodilo na zgradi. Prije smo imali šahtove u dvorištu koji su bili puni zemlje”, priča predstavnica stanara.

Borba oko raskidanja ugovora s Gradom

Najveći je problem s Gradom krenuo kada su shvatili da, zbog potrebe za hitnom sanacijom dimnjaka i zabatnih zidova, neće imati novca i za hidroizolaciju koja je bila planirana prije potresa. Tada su za stanare Ilice 139 i njihovu predstavnicu usljedila mnoga neugodna iznenađenja.

“Najveći bitku vodim sa GSKG-om i njihovim izvođačima koji su počeli bez obzira na to što smo mi rekli. Mi smo trebali raskinuti kredit o radovima na hidroizolaciji da bi mogli popraviti dimnjake i zabatne zidove. To je gore nego raskinuti bilo kakav brak. ne možete vjerovati da netko ima takvu moć upravljanja našim novcima, a da bi ja na kraju saznala da je njihov izvođač dao četiri puta skuplju ponudu od stvarne tržišne cijene”, šokirana je Negro Rogić.

Ona se na kraju zainatila i otišla u pravnu službu GSKG-a sa svojom odvjetnicom, kako bi raskinuli ugovor s Gradom radovima na hidroizolaciji. Tako su naišli na mnoge sporne točke u dokumentaciji, kao na primjer potpisi nadzornika da se krenulo s radovima u dane kada radnika u zgradi uopće nije bilo.

Na kraju je nakon mnogo muke, borbe i angažiranja sudskog vještaka Negro Rogić ipak uspjela raskinuti sporni ugovor. Najgore od svega je, kaže, što su imali potpuno povjerenje u GSKG kojem svakog mjeseca, kao i svi ostali građani, plaćaju pričuvu. Uz to, oni vrše nadzor nad svim radovim za što ih se dodatno plaća.

“Znači oni su tu u svemu a ubiti kada krenu raditi shvatiš da nemaš od njih ništa nego samo lopovluk”, zaključuje predstavnica.

Grad im i dalje nije isplatio njihov novac za sanaciju zgrade

Sada su našli nove izvođače radova koji su mnogo jeftiniji od onih gradskih, no Grad radi nove probleme. Iako je ugovor za hidroizolaciju raskinut, Grad još uvijek ne želi stanarima dati novac kako bi platili predujam izvođačima radova i čim prije krenuli sa sanacijom.

Sredstva su nam sada i dalje stopirana iako ih imamo. Dakle, digli smo kredit, plaćamo veću pričuvu, i to maksimalan iznos. Imamo sredstva i oni nisu u stanju platiti predujam izvođačima s kojima smo se mi usuglasili. Imamo ponude, suvlasnici su suglasni, 67% njih koliko sam ih uspjela skupiti sada preko ljeta, i oni nisu u stanju platiti da bi se radovi počeli izvoditi, da bi se dimnjaci srušili i sazidala nova dva i da bi ih prilagodili novom sustavu kondenzacijskih bojlera. Nama sve to stoji već mjesec dana u tim prepiskama jer njima naravno nije u interesu da se raskida ugovor s njihovim izvođačem jer oni imaju od njih dio kolača, što legalno, što vjerojatno ispod stola, a imaju i od nas dio kolača preko svog nadzora. A ja sada više nikada u životu ne želim nihov nadzor jer su potpuno nesturčni, bezobrazni, ne vode komunikaciju mailom i ne odgovaraju nam”, žali se Negro Rogić.

Za kraj je dodala i kako je Grad obavio traljav posao na sanaciji podruma. U podrumu zgrade se lijevala betonska deka i stavljale su se pločice, a gradski izvođač radova, i njihov nadzor, ostavili su stare cijevi vode i kanalizacije.

“Nisu uvidjeli da se to se treba promjeniti. Pa čemu onda služi nadzor?! Zašto mi plaćamo taj nadzor ako oni ne mogu zaključiti da bi bilo logično da se nakon 124 godine te cijevi promijene, a ne da, kada opet bude neki problem, moramo opet raskopati podrum? I onda shvatite da su izvođači u dogovoru s nadzorom, da ubiti nadzora nema, i da su oni i izvođači sve u jednom jer su svi tamo potplaćeni”, zaključuje ogorčena predstavnica stanara.


Komentari