SUKOB ARHITEKTA I GRADONAČELNIKA: U Bandićevom planu prokopavanja grada on ne misli sudjelovati

Ivan Ramađa

“Ispada da o svemu odlučuje jedan čovjek”.

“Gradonačelnik Milan Bandić inzistira na gradnji podzemnih tunela ispod Parka dr. Franje Tuđmana i vjerojatno će uskoro raspisati novi urbanističko-arhitektonski natječaj uređenja cijelog trga na koji se nemam namjeru javljati”, kaže ugledni zagrebački arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu prof. dr. Nenad Fabijanić.

On već 20 godina radi na projektima uređenja Parka dr. Franje Tuđmana i Trga Francuske Republike i dodaje: “Otvara se pitanje zaštite arhitektonske struke i uobičajene demokratske procedure u odlukama o gradnji u Zagrebu. Ovako ispada da o svemu odlučuje jedan čovjek kao apsolutni autokrat”.

Vodeno zrcalo

“Svojim učenicima ne želim samo govoriti iza katedre, nego i kroz primjere iz vlastite prakse, a ona se sastoji i od arhitektonskih natječaja”, kaže Fabijanić.

Njegov je rad još 1998. osvojio prvo mjesto na natječaju za paviljon na prostoru od Ilice do Trga Francuske Republike, na mjestu tzv. Rudolfove vojarne, čiji je središnji dio kasnije preimenovan u Trg dr. Franje Tuđmana. Sljedećih je godina samoinicijativno izradio niz studija uređenja tog prostora, koji smatra najvrednijom i najvažnijom zelenom površinom u središtu Zagreba, piše Jutarnji.

Kada bi se pratio Fabijanićev projekt, zelene površine bi se sačuvale i posadila bi se nova stabla. Trg bi dobio paviljon koji bi služio kao pozornica ili mjesto susreta. Na zapadnom dijelu trga izgradila bi se dvoetažna podzemna garaža na čijem je krovu u razini trga Fabijanić predvidio tzv. vodeno zrcalo, odnosno vodeni potez širok 15 metara koji bi se protezao cijelom dužinom trga od više od 200 metara.

“Grad Zagreb je od mene prije 6-7 godina naručio cijeli elaborat o uređenju tog prostora na temelju kojeg je u travnju 2013. Grad izdao lokacijsku dozvolu za radove. Međutim, nije uslijedila narudžba za izradu glavnog izvedbenog projekta iako se još u veljači 2013. Grad obvezao da će to učiniti u roku od dva i pol mjeseca. Činilo se da im se jako žuri, ali me nikada nisu pozvali da potpišem ugovor. Dok sam ja tako čekao, gradonačelnik je došao na ideju da raspiše natječaj za spomenik dr. Franji Tuđmanu, a ubrzo nakon toga je objavio i svoju viziju da se tunelom ispod parka prometno spoje Ulica grada Mainza i Prilaz Gjure Deželića”, podsjeća Fabijanić čije rješenje nije predviđalo velike promjene u prometnoj regulaciji.

Bez parkiranja

Jedino je inzistirao da na prostoru cijelog parka ne bude parkiranja. Također, Fabijanić smatra da bi spomenik Franji Tuđmanu svoj puni smisao dobio kada bi ga se postavilo ispred zgrade današnjeg Ministarstva graditeljstva, nekad glavne zgrade Rudolfove vojarne, u kojoj bi se, predlaže, mogao smjestiti budući Muzej Domovinskog rata.

“Grad nas je 2014. pozvao da višekratno verificiran projekt parka uskladimo s tom vizijom Milana Bandića, odnosno da je potvrdimo. Uzeli smo u obzir sve relevantno i izradili studiju s pravocrtnim tunelom čija bi ulazna rampa bila kod Grahorove ulice na zapadu, a izlazna kod crkve Svetoga Blaža na Deželićevu prilazu. Ta je naša studija pokazala da je neodrživo i nepotrebno da se cestovni promet spušta pod zemlju jer se s obzirom na njegovu gustoću on i sad sasvim dobro odvija cestom koja prolazi uz Zapadni kolodvor”, govori Fabijanić.

Dodao je i kako gradonačelnik očito nije bio zadovoljan takvim zaključkom pa je odlučio aktivirati svoje stare prijatelje s Fakulteta prometnih znanosti na čelu s umirovljenim profesorom Ivanom Dadićem. U rujnu 2015. Dadićev tim, prema Fabijanićevim riječima, predstavlja studiju prema kojoj umjesto pravocrtnog tunela, koji bi spojio zapadnu i istočnu stranu parka, treba sagraditi čak dva tunela. Iz Ulice grada Mainza jedan krak tunela išao bi prema Deželićevu prilazu, a drugi prema Jagićevoj ulici.

Uništavanje platana

“Arhitektonski i Građevinski fakultet na čelu sa mnom i prof. dr. Damirom Pološkim stoga u listopadu 2015. Gradu šalju svoje mišljenje o Dadićevoj studiji. Prema našoj analizi, ona nije uvjerljiva ni arhitektonski ni građevinski. Na inicijativu Grada nakon toga se održava nekoliko sastanaka nas i predstavnika Prometnog fakulteta. No, do usuglašavanja nije došlo. Nikako ne možemo pristati na dvokraki tunel. Urbanistički je ravan katastrofi, investicija bi bila golema, financijski i prometno neisplativa, funkcionalno besmislena jer promet direktno vodi u pješačku zonu. Ukratko – urbicid”, tvrdi Nenad Fabijanić.

U travnju ove godine Grad raspisuje natječaj za rješenje povezivanja Ulice grada Mainza s Jagićevom i Deželićevim prilazom tunelima i gradnju podzemne garaže. U kolovozu je objavljeno da je najboljim ocijenjen rad Fakulteta prometnih znanosti.

Mi se na natječaj nismo niti javili. Ja sam predvidio očuvanje svog postojećeg zelenila i sadnju novih stabala, dok bi se po ovom projektu zbog gradnje garaže na trebalo srušiti 17 platana”. To je u koliziji s GUP-om, kaže Fabijanić svjestan da će, ako se krene u realizaciju projekta, pasti u vodu svi njegovi projekti uređenja tog prostora. Prije nekoliko dana gradonačelnik je, dodaje, objavio kako će u apsolutnom središtu trga postaviti monumentalni spomenik Franji Tuđmanu.

Paviljon se više uopće ne spominje, a očito više nije važno ni vodeno zrcalo iako je gradonačelnik provjereni ljubitelj vodenih atrakcija u gradu”, kaže Fabijanić.

Brane se da rješavaju prometni kaos, a ne uništavaju spomenik

U zagrebačkoj gradskoj upravi naši sugovornici potvrđuju kako će se uskoro raspisati novi urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje Trga Franje Tuđmana, i to zbog nemogućnosti dogovora s arhitektom Nenadom Fabijanićem. Kada će se točno natječaj raspisati, još nije poznato.

Naši sugovornici ističu kako su u više navrata imali sastanke s Fabijanićem koji nije želio da se uz uređenje tog trga prometni kaos u ovom djelu grada rastereti dvokrakim tunelom koji bi spajao Ulicu grada Mainza s Prilazom Gjure Deželića s jedne i Jagićevom ulicom s druge strane.

Uz tunele, koji bi bili dugi 400 metara i široki 4,5 metra, gradila bi se i podzemna garaža s oko 400 parkirališnih mjesta. Projekt je nastao prema analizi Fakulteta prometnih znanosti u kojoj se spominje kako tim dijelom grada dnevno prođe više od 15 tisuća vozila te kako bi se problem gužvi tunelom jednostavno riješio.

Ideja Grada bila je da se oba projekta povežu te da se u njega uključi i arhitekt Fabijanić.

“Željeli smo, naravno, da Fabijanić sam napravi analizu svoga projekta i projekta tunela i da u tu analizu uključi i prometne stručnjake i institucije. No on to nije učinio“, kažu nam naši sugovornici.

Posljednji sastanak arhitekta Fabijanića i predstavnika gradske uprave održao se u četvrtak u Dvercima, no dogovora nije bilo.

“Grad je imao veliku želju za dogovor jer Fabijanićev je projekt odličan i nije bez razloga prvonagrađeni rad, no arhitekt to nije želio. Nije nam jasno što mu je smetalo kada podzemni tunel i parking ne bi nagrđivali plohu trga”, kažu naši sugovornici.

Fabijanić je više puta isticao da mu se zbog čijenice da je njegov rad pobjedio na idejno arhitektonskom natječaju, traba dodijeliti posao izrade glavnog izvedbenog projekta, na što u Gradu nisu željeli pristati.

Nakon što se pojavio projekt tunela, u Gradu su željeli blagoslov Fabijanića kako bi se izrađivača glavnog izvedbenog projekta izabralo putem javnog natječaja po principu najniže ponude.

“Fabijanić je odličan arhitekt, ali smatramo da ne može postavljati uvjete Gradu koji je investitor cijelog projekta kako bi uređenjem Trga Franje Tuđmana sebi podigao životni spomenik”, kažu u Gradu za Jutarnji.


Komentari