SUDBINA LUKAČEVIH NESILICA Državni inspektorat: Vlasnik mora sam odlučiti o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Državni inspektorat potvrdio je u četvrtak da je veterinarska inspekcija zabranila promet peradi, kao i stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od zaraženog jata farme Lukač. Otkrili su i da vlasnik mora sam odlučiti o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato.

Vlasnik je ranije naglasio da su pazili na sve mjere pa je pogon izoliran iz naselja, a kokoši nisu u kavezu. Provedena je, naglasio je, sva dezinfekcija, a perad je protiv salmonele cijepljena tri puta.

Proizvedu pet milijuna jaja mjesečno

Lukač kaže kako je njegova tvrtka po proizvodnji jaja druga u Hrvatskoj te da na tržište mjesečno stave oko pet milijuna jaja.

Podsjetimo, vlasnik je rekao da će morati usmrtiti 150 tisuća nesilica te da je šteta nekoliko milijuna kuna.

“Ovo ja ne bih crnom đavlu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, da li psihičko stanje kompletne moje obitelji, mojih djelatnika. Svi proživljavaju ovo…”, rekao je Lukač, vlasnik tvrtke za proizvodnju i prodaju jaja.

 Marijan svoju farmu vodi već 30 godina, a ima 80 zaposlenih, dok su posao nastavile i njegove četiri kćeri.

Sumnjaju da im podmeću konkurenti

“Lukač nije jaje, nije kokoš. To je moj otac, moja mama, moje sestre i ja. Loše”, izjavila je Magi Lukač, voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja.

A pogotovo jer su, kažu, pazili na sve mjere. Pogon je izoliran iz naselja, kokoši nisu u kavezu. Provedena je sva dezinfekcija, perad je protiv salmonele cijepljena tri puta, a sumnjaju da im podmeću konkurenti.

“Imam sumnju na ispravnost svega ovoga i mislim da tu ima elemenata i kriminalnih radnji. Očigledno da nekome smetam i da mu je puno lakše bez mene. Ja se nadam da će se Uskok uključiti u ovo i da će to istjerati na čistac”, kaže Marijan Lukač.

 


Komentari