SUD DONIO ODLUKU: Zbog vrijeđanja i premlaćivanja djevojke navijač Dinama morat će platiti 30 000 kuna

FOTO: Flickr

“Pederi, lezbe, van iz Zagreba, ovo nije Srbija, van iz Hrvatske”, riječi su zbog kojih će Kristijan Bilonić biti lakši za 30 000 kuna. Toliko će, naime, prema odluci suda, morati platiti odštetu žrtvi koju je premlatio u rujnu 2017. godine, piše Večernji.

Ovaj strastveni navijač Dinama na sudu je rekao kako je njegovo ponašanje bilo “nepromišljeno” te pod utjecajem alkohola.

U svibnju 2016. Bilonić je nasrnuo na djevojku ispred fast fooda u Savskoj cesti. Ona se tamo nalazila s prijateljicama kad su dvojica mladića koja su uzvikivali “Dinamo, Zagreb” sjela za susjedni stol. Jedan od njih počeo je hraniti njezina psa, a kad ga je zamolila da to ne čini, u lice joj je bacio krumpirić, a onda i sendvič. Zatim joj je prišao i šakom je udario s lijeve čeone strane tako da su joj odletjele i polomile se naočale, dok je ona pala. Iako su se ispriječile njezine prijateljice, pa su i same primile udarce, kad se podigla, udario ju je šakom u nos. Sve vrijeme vikao je: “Pederi, lezbe, van iz Zagreba, ovo nije Srbija, van iz Hrvatske.”

Općinski građanski sud u Zagrebu je žrtvi (inače lezbijskoj aktivistici) napada motiviranog spolnom diskriminacijom (nepravomoćno) dosudio traženih 29.210 kuna odštete i to sa zateznim kamatama od 14. rujna 2017. te troškove postupka od 9332 kuna, piše Večernji.

Prema obrazloženju presude u zagrebačkom slučaju, čim je tužiteljica uspjela na “prvi pogled” dokazati diskriminatorni slučaj, teret dokazivanja da diskriminacije nije bilo je na tuženiku, ali protudokazi nisu nuđeni.

Tuženom nije sporno što mora snositi posljedice, ali inzistira da je odšteta prevelika. Spoznaja da nasilje ima svoju, i to visoku cijenu, mogla bi biti dodatan motiv nasilnicima da razmisle o svom ponašanju.


Komentari