Sučelili se gradonačelnički kandidati, predstavili su programe, a Esih podbadala Mrak Taritaš

FOTO: HRT

Među kandidatima nije bilo aktualnog gradonačelnika.

U HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” gostovalo je sedam gradonačelnikih kandidata: Bruna Esih, Anka Mrak Taritaš, Sandra Švaljek, Ivan Lovrinović, Drago Prgomet, Marko Sladoljev, Tomislav Tomašević.

Odma po početku emisije Esih je progovorila o promjeni imena Trga maršala Tita, tvrdi da ono tu temu ne forsira već ju mediji uvijek pitaju upravo o tome. Ovjde se nadovezao i HDZ-ov kandidat, Drago Prgomet i kazao kako je stav stranke jasan od kada Gradski odbor HDZ-a podnio zahtjev za promjenom imena.

Mrak Taritaš svoje prvo izlaganje posvetila je parku na Savici u kojem već nekoliko dana traje prosvjed stanovnika, a i ona je dežurala kako bageri ne bi počeli s radovima. Inače, doganja na Savici za nju predstavljaju “majku svih problematika u Zagrebu”, a sve je dočarala sportskih riječnikom.

“Prvo poluvrijeme je bio Cvjetni, drugo Britanski trg, a sada smo u nadoknadi sa Savicom i izgradnjom parka”, kazala je, a na nju se nadovezao i Tomašević koji je nekoliko puta stao pred Bandićeve bagere.

Otpad u Zagrebu

Kao jedan od najvećih zagrebačkih problema, u emisiji se promaknulo odlaganje otpada. Tomašević je istaknuo da je Zagreb, prema izvješću Europske komisije, zadnji grad Europske unije po odvojenom prikupljanju otpada.

“Zagreb je europska prijestolnica smeća”, rekao je, a smatra i da je zatvaranje Jakuševca jedna od ključnih stvari. Lovrinović je, pak, spomenuo novu tehologiju o kojoj se ne govori, ultra visokotemperaturnoj hidrolizi. Mrak Taritaš je istaknula da odvojeni otpad često naposljetku završava u jednom istom kamionu, te se odvozi na Jakuševac, a Švaljek se zalaže za kružnu ekonomiju. Istaknula je da se 80 posto otpada može iskoristiti kao sirovina, dok bi samo manji dio trebao završavati na Jakuševcu.

Esih drži da je Jakuševac ekološki i etički problem jer to govori o odnosu prema čovjeku u prema prirodi. Istaknula je i da je pitka voda velik problem u Zagrebu jer  vodostaj Save pada. Sladoljev je pak nadodao samo da ne bi volio da problem gospodarenja otpadom završi kao i problem s razdjelnicima.

Promet i uhljebi

Kandidati na lokalnim izborima govorili su i o prometnim problemima Zagreba. Sladoljev je napomenuo da Most u programu ima izgradnju Jarunskog mosta, za koji bi većinu sredstava mogli dobiti iz EU fondova, a njime bi se riješio problem gužvi.

Osim toga, napomenuo je i da bi njegov prvi potez kao gradonačelnika bio ukidanje naknade vijećnicima u mjesnim odborima je “Zagreb ima 1400 plaćenih političara koji ne odlučuju ni o čemu”.

Lovrinović je napomenuo kako nitko ne iznosi podatke o prezaduženosti grada, a prva točka njegovog programa je ozdravljenje gradskih financija, te smatra da je potrebno donijeti i svojevrsni “Lex Holding”.

Sandra Švaljek se pohvalila kako se vidjela razlika u upravljanju gradom kada on mijenjala Bandića. To je bilo bez samopromocije i pompe, te je sve dobro funkcioniralo. Istaknula je i kako je tada ona provela prvi i jedini natječaj za Upravu Zagrebačkog holdinga. Upitali su je i što je sa zaposlenjem njezinog muža u Gradu, na što je dogovorila da je tamo radio dva mjeseca, ali su shvatili da je to bila greška. Jedna od točaka kojima će se ona posvetiti je i financijsko podupiranej rekreativnog sporta među mladima.

Mrak Taritaš istaknula je tri bitne teme u Zagrebu – problem otpada, prometa i obrazovanja. Napominje da je osnovno promijeniti način upravljanja, te nadodala da Zagrebu nedostaje Muzej neispunjenih obećanja. Prgomet je, pak naglasio kako he Zagreb jedini grad u Europi koji mostove, fasade i prometnice gradi iz budžeta, a mogao bi ih financirati europskim sredstvima.

Esih je kazala kako bi uvela moratorij na fontane, te smatra da na čelo Zagreba mora doći nova ekipa, koja će gradom urpavljati nacionalno, stručno i zakonito. Svoju protivnicu Mrak Taritaš u jednom trenu je podbola na temu afere u Gunji.

“Zanima me jesu li zaista četke za WC u Gunji koštale 200 kuna po komadu”, pitala je. Mrak Taritaš joj je odgovorila da to nisu ispostavljali u sklopu obnove, piše HRT.


Komentari