SUBOTA NA GLAVNOM GRADSKOM TRGU: Muškarci će moliti na koljenima, umjetnica će u isto vrijeme izvoditi participativni performans ‘Tiha misa’

Foto: Screenshot Laudato

Umjetnica Arijana Lekić Fridrih najavila je “Tihu misu” koja će se održati u subotu, 3. prosinca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

U isto vrijeme održat će se organizirana molitva muškaraca koji će moliti krunicu.

“Tiha misa je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb. Muškarci, nesigurni u trenutno stanje patrijarhata, glasno mole na trgovima ‘pokušavajući reafirmirati itekako narušen tradicionalni i jedini ispravni koncept muževnosti'”, navode organizatori.

Ističu da su se pojavili ‘muškarci koji su odlučili redovitim javnim okupljanjima uslišiti svoje molitve o preuzimanju „odgovornosti u svojim obiteljima kao rješenje (među ostalim) problema pobačaja“.

Tvrde kako im je problem rodnih podjela te kako su muške glave obitelji skupo koštale veliki broj žena.

“Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i isključivo muške „glave obitelji“ došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću. Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću „vlast“ glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja.

Problem tzv. glavarstva muškaraca očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Naime, uz čak 14 slučajeva femicida u 2022. godini, podsjećamo i na činjenicu da je ovog tjedna Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvijestio da je od studenoga 2020. godine do danas primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja. Ne želimo da na ovaj način „muškarci preuzimaju odgovornost u svojoj obitelji“, ne samo po pitanju pobačaja, već i po bilo kojem pitanju koje vodi do nejednakosti, diskriminacije i, u konačnici, do zlostavljanja žena”, pojašnjavaju.

“Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na „Tihoj misi“od 8:00 – 10:00 da svjedočimo muškarcima koji se preispituju”, dodaju.

Podsjetimo, u Zagrebu su muškarci već molili na glavnom gradskom trgu, a kako su tada pojasnili, molili su za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja te za duše u čistilištu.


Komentari