STVARA LI SE NOVI PAKT: MOST i HSLS ispadaju iz igre, Ivan Vrdoljak pomaže Bandiću i Karamarku

Zarko Basic/PIXSELL/Facebook

Preslagivanja unutar Vlade, Milan Bandić najavio je prije manje od mjesec dana.

Kada je zajedno sa svojim stranačkim pristašama slavio obilježavanje osnutka stranke Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti u parku Maksimirzagrebački gradonačelnik Milan Bandić jasno je kazao kako nije zadovoljan brzinom kojom aktualna Vlada provodi najavljene reforme te ukoliko se ovakav tempo nastavi, postoji mogućnost za preslagivanjima unutar koalicije.

”I vjerujte mi, naredna tri mjeseca, ako ne bude prijedloga projekata i očekivane brzine realizacije tih projekata, bit ćemo prvi inicijatori preslagivanja unutar koalicije, novog preslagivanja. Ne možemo čekati više. Ja znam najbolje kojim tempom treba ići. Vodimo 16 godina pola Hrvatske, ne može se čekati u nedogled. Šest mjeseci je deadline (krajnji rok) da se pokaže što se treba činiti i raditi, da se naprave istinski projekti za ravnomjerni gospodarski razvoj Hrvatske”, poručio je tada Bandić i dodao da Grad Zagreb nudi svoje projekte zajedno s ”našom Vladom i Republikom Hrvatskom”.

Svoje ”prijetnje”, prvi čovjek grada Zagreba čini se polako i ostvaruje, a ako je suditi prema pisanju medija, očito je kako su predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko i šef metropole, konačno došli do za sebe najboljeg rješenja s kojima bi u samo jednom potezu, riješili dva politička problema: MOST i HSLS na čelu s Darinkom Kosorom koji, već je dobro poznato, zagrebačkom gradonačelniku, ali i prvom potpredsjedniku Vlade svojom samovoljom i velikim apetitima, stvara poprilične probleme. Naime, nije tajna kako je upravo Darinko Kosor za vrijeme boravka Milana Bandića iza remetinečkih rešetaka, pokušao odigrati igru u kojoj se planirao riješiti čovjeka u kojeg upravo Milan Bandić ima najviše povjerenja – Ivice Lovrića, što mu Bandić, nikada nije oprostio.

Naš izvor tvrdi, HDZ-ovci su upravo tada u dogovoru s gradonačelnikom, planirali odigrati zanimljivu igru koja je spriječena u posljednji tren – Skupština izglasava nepovjerenje Kosoru nakon čega na njegovo mjesto dolazi HDZ-ov Andrija Mikulić koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika GO HDZ-a grada Zagreba.

Marko Lukunic/PIXSELL
Priskrbi li Domoljubna koalicija na svoju stranu HNS-ove saborske mandate te nekolicinu manjinskih predstavnika, jasno je kako upravo u ovakvom scenariju MOST ispada iz igre, a kako Darinko Kosor sa svojim HSLS-om više neće moći uvjetovati položaje i pozicije unutar Vlade. FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Međutim, u tom trenutku Karamarko  se vodio vrlo jednostavnom matematikom i logikom pa je ocijenio kako mu je HSLS u trenutku prije parlamentarnih izbora ipak bio važan koalicijski partner pa ovu igru zaustavlja na vrijeme. No, pritisnut od strane MOST-a Karamarko je doveden pred zid i shvaća kako je došlo vrijeme da se koalicija presloži ili su novi izbori neminovni. S druge strane, svjestan je kako bi mu nove izbore, birači itekako zamjerili pa nije čudo kako je predsjednik HDZ-a odlučio da je preslagivanje unutar vladajuće koalicije, sigurno najbolje rješenje.

Pakt Karamarko – Bandić – Vrdoljak

Prvog saveznika Karamarko je tako pronašao u Milanu Bandiću koji bi njegovim Domoljubima, osim svoja dva pripadajuća saborska glasa, pridružio i pokojeg manjinca s kojima zagrebački gradonačelnik već niz godina, njeguje korektne političke odnose. Nije tajna kako Grad Zagreb upravo nacionalnim manjinama svake godine daje pozamašne svote novca pa je logično da bi isti, ukoliko Bandić od njih to zatraži vrlo jednostavno svoje ruke u Sabore, mogli pridružiti aktualnoj saborskoj većini.

Treći, a ništa manje važan akter u cijeloj ovoj priči sigurno je novoizabrani predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, za kojeg već početkom siječnja ove godine, mediji nagađali kako bi mogao pružiti potporu Karamarkovom HDZ-u nakon parlamentarnih izbora. Sastanak tada HNS-ovog tehničkog ministra Ivana Vrdoljaka i Tomislava Karamarka u zagrebačkom hotelu Sheraton, nije mogao proći nezapaženo, a prema tvrdnjama izvora iz HNS-a ovaj sastanak bio je samo nastavak njegove dugotrajnije komunikacije s HDZ-om, koja navodno traje posljednjih godinu dana i u kojoj često zna posredovati bivši saborski zastupnik i tajnik HNS-a, Srećko Ferenčak. Igrom slučaja, upravo se Ferenčak nedavno slučajno našao u hotelu Sheraton kad su se u njemu susreli bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader te sadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a i sam je znao izjavljivati kako se s Karamarkom poznaje dugi niz godina zbog čega ”tu i tamo znaju sjesti i popiti kavu”.

Facebook
Facebook

Drugim riječima, priskrbi li Domoljubna koalicija na svoju stranu HNS-ove saborske mandate te nekolicinu manjinskih predstavnika, jasno je kako upravo u ovakvom scenariju MOST ispada iz igre, a kako Darinko Kosor sa svojim HSLS-om više neće moći uvjetovati položaje i pozicije unutar Vlade što na kraju, dovodi do konačnog kraja vladavine Darinka Kosora na čelu zagrebačke Gradske skupštine koju će, sve je izglednije, formirati upravo ovaj trojac.

Upravo zato ne čudi kako bi buduća zagrebačka gradonačelnica mogla biti upravo HNS-ova Anka Mrak Taritaš, dok bi na čelo Gradske skupštine zasjeo netko iz redova HDZ-a. Ukoliko scenarij bude i obratan, manje je važno jer je očito kako će sudbinu Zagrepčana od iduće godine, očito krojiti mala stranka za velike karijere (tako se kolokvijalno u političkim krugovima naziva HNS) u suradnji s HDZ-om koji već godinama sanja da metropola konačno dođe u njihove ruke. A Bandić?

Sve je očitije kako je najdugovječniji zagrebački gradonačelnik umoran i iscrpljen te kako sve sve lošije snalazi u aktualnoj gradskoj problematici. Njegovo narušeno zdravstveno stanje posebna je priča, a upravo bi ono, šuška se po gradskim kuloarima, moglo biti presudni razlog zbog kojeg  se Bandić više neće kandidirati na mjesto zagrebačkog gradonačelnika. Međutim, upravo u velikom broju afera i istraga pod kojima se Bandić nalazi, leži razlog zašto Bandić želi pomoći Karamarku da izbaci MOST iz igre: ministarstva i nadležne institucije u rukama HDZ-a, svakako bi mogle biti blagonaklone prema gradonačelnikovim sumnjivim poslovima, a sloboda složit ćete se, ipak nema cijenu.

Tome se barem nada sam Bandić, a hoće li Karamarko s vremenom i njega izbaciti iz igre ne bi li održao svoju ionako, neovisno o kombinacijama, lažnu stabilnost Vlade, vrijeme će pokazati. Preostaje za vidjeti što će Zagrebu ponuditi SDP i imaju li skrivenog asa u rukavu s kojim će itekako pomutiti planove sve izglednijih partnera kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini.


Komentari