Studentski zbor u Zagrebu upitao studente o Covid potvrdama: Ovo su njihovi odgovori

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, objavio je na svojem Facebooku rezultate upitnika o COVID potvrdama, u kojemu su studente ispitivali o njihovom stavu glede uvođenja obaveznih COVID potvrda za studente na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

“Prikupljeno je 15 927 odgovora. Studenti su upitnik ispunjavali putem AAI identiteta te su se odgovori prikupljali u periodu od 24. studenog do 3. prosinca. Studentski zbor će upravama svih fakulteta kao i studentskim predstavnicima svake sastavnice proslijediti pripadajuće rezultate”, poručili su iz Studentskog zbora.

Prema rezultatima, 63.5% studenata je protiv uvođenja Covid potvrda na sveučilištu. Kao što je vidljivo na grafici, ostatak ispitanika je istaknuo kako podržava uvođenje (iako konkretan broj nije istaknut), a najmanji broj ispitanika nije znao što odgovoriti (no opet nije naveden konkretni postotak od 15 927 ispitanika).

Foto: Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu

Također, anketa je pokazala kako većina ispitanika ima covid potvrdu, bilo zbog cijepljenja (47.4 %), bilo stečenu preboljenjem (8.4%), dok 38.4% ispitanika nema potvrdu.

Foto: Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu

Briga za obitelj

Od onih koji podržavaju covid potvrde, najviše ih želi na zagrebačkom sveučilištu radi zaštite svoje obitelji (23.6%), njih 21.5% želi biti sigurno od zaraze, dok 20.4% smatra da se covid potvrdama može zaustaviti pandemija koronavirusa.

Pored toga, motivi podrške su i zaštita nastavnog i drugog fakultetskog osoblja (17.4%), osjećaj da su odgovorne osobe (19.1%), te radi poticanja drugih na cijepljenje (18.5%), dok najmanje njih kao razlog navodi uvjerenje da struka i stožer zna što je najbolje za građane (10.1%).

Foto: Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu
Foto: Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu

Beskorisne potvrde

Od ispitanika koji su protiv uvođenja potvrda, najveći broj (50.3%) smatra da su covid potvrde beskorisne jer i cijepljeni mogu širiti zarazu.

Slijedi stav kako je riječ o prisili na cijepljenje (48.1%), kako je to narušavanje slobode pojedinca (44.5%), diskriminacija studenta kao pojedinca (43.2%) ili da je čak, riječ o ucjeni (37.1%).

Njih 33% smatra i kako potvrde dovode financijsku štetu (cijene kazni i testiranja), a 26% se ne želi testirati više puta tjedno.

Da su potvrde ilegalne i neustavne smatra 26.4%, a 22.4% smatra kako je nadzor i provedba potvrda jednostavno previše komplicirana.

Foto: Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu
Foto: Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu

Kako će ovi rezultati utjecati na odluke Sveučilišta u Zagrebu i pojedinih fakulteta, ostaje za vidjeti, ali napetosti koje zahtjevaju čak i policijsku intervenciju su nažalost već vidljive.

Kako je Zagreb.info pisao u utorak, stotinjak studenata zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, nezadovoljni uvođenjem covid potvrda, ušli su unato zaštitarima na svoj fakultet bez provjere potvrda, na što je dekan pozvao policiju.


Komentari