Studentski zbor FFZG-a poziva studentske zborove da donesu konačnu odluku!

Foto: Facebook/ Drago Lešnjak

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uputio je javni zahtjev Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu za sazivanjem sjednice Skupštine na kojoj će se iznijeti stav o dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

” U svjetlu nedavnog prijedloga dekana muzičke akademije prof. Cikojevića da Sveučilište u Zagrebu dodjeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ovim putem tražimo od Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu da prije sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na svojoj skupštini donese stav glede tog prijedloga. Smatramo to važnim s obzirom na to da u Senatu sjede i studentski predstavnici s pravom glasa kojima je obaveza zastupati interese studenata, a odobrila ih je Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

U tom smislu Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao predstavničko tijelo svih studenata ne bi smio izbjeći odgovornost artikulacije stava o ovako simbolički važnoj odluci. Tek na temelju odluke Skupštine studentski predstavnici u Senatu mogli bi izraziti stajalište studenata. Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra kako bi dodjela ovakvog priznanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uvelike degradirala status Sveučilišta, njegovih studenata i nastavnika što je vidljivo iz reakcije javnosti i sveučilišne zajednice. Institut počasnog doktorata već je ozbiljno kompromitiran za vrijeme mandata rektora Borasa dodjelom tog priznanja, u najmanju ruku kontroverznom bosansko-hercegovačkom političari Draganu Čoviću. Studentski zbor Sveučilišta tada nije artikulirao svoj stav, a studentski predstavnici u Senatu podržali su prijedlog bez uzimanja u obzir mišljenja studenata koje bi trebali predstavljati. Neovisno o, po našem mišljenju, opravdanoj sumnji u vezi ugleda i zasluga gradonačelnika grada Zagreba kojima je navodno zaslužio počasni doktorat, smatramo kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitirana.

Ovim putem pozivamo i sve ostale studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da izglasaju svoj stav o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i podrže ovaj zahtjev za Sazivanjem sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.


Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ”

Komentari

loading...
-->