Studentske sobe ipak studentima: Zna se kad će građani iseliti iz Cvjetnog, a stiže i novi natječaj za mjesta u domovima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Od objave rezultata novog natječaja za smještaj u studentskim domovima na području Zagreba, nezadovoljstvo studenata ne jenjava. Gotovo 500 mladih manje, ove će godine dobiti krevet, što zbog građana koji su nakon potresa useljeni u Cvjetno, što zbog rekontrukcije 8. paviljona na Lašćini koji ove godine studentima neće biti na raspolaganju.

Rezultati natječaja za studentski smještaj na području Zagreba pobudili su novi val nezadovoljstva među studentima. Nakon bitke koju su vodili zbog iseljavanja iz Cvjetnog i problema sa skladištenjem osobnih stvari tijekom iseljavanja i izbivanja iz domova zbog koronavirusa, vijest da će čak 493 studenata manje ove godine naći svoje mjesto u jednome od domova ponovo je aktualizirala studentski revolt prema zagrebačkom SC-u, piše mojfaks.com.

Činjenica je da useljavanje u domove počinje u rujnu, a i dalje se ne zna što će biti s građanima koji su još uvijek smješteni u kapacitetima SN-a “Cvjetno naselje”.

Studentski centar, sukladno raspisanom natječaju, ima 6935 kreveta za subvencionirani studentski smještaj. U ovom trenutku, od tog broja problem nam je 490 kreveta u Cvjetnom naselju gdje su smješteni građani pogođeni potresom. Oni su smješteni u prvom i drugom paviljonu i nadamo se da će Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske naći rješenje da ih iselimo do 1. 9. Na Lašćini obnavljamo 120 kreveta koji su stradali u potresu i nadamo se da će biti spremni za studente do početka akademske godine i da ćemo imati i taj kapacitet na raspolaganju. Zaprimili smo oko 10.500 prijava za subvencionirani smještaj. Bez obzira na sve kapacitete koje imamo, nedostaje nam oko 3500 kreveta da bismo u potpunosti zadovoljili sve potrebe svojih studenata”, rekao je sredinom kolovoza Mario Župan, savjetnik ravnatelja SC-a za Zagreb News.

Dakle, ove godine situacija je takva da je zagrebački SC zaprimio 500 zahtjeva više u situaciji kad je studentima na raspolaganju 500 kreveta manje.

No, iako je sudbina građana još uvijek neizvjesna, čini se da se napokon konkretizira vizija o tome kada će oni biti iseljeni iz doma. Naime, kako je jutros u programu uživo N1 televizije izjavio Mario Župan, svi građani iselit će iz doma u periodu od 1. do 15. rujna.

Nadalje će, kako tvrdi Župan za Jutarnji list, kad se isele građani, opet raspisati natječaj za mjesta u I. i II. paviljonu, i to s nižim bodovnim pragom.

Zagrebački školarci imati će pet minuta kraći školski sat, niži razredi bez maski. Učenici iz 13 škola ići će na nastavu u druge objekte


Komentari