Studentima po domovima ugroženi životi i nikog nije briga

FOTO: Zagreb.info

Na sve strane pokušali smo doći do informacija o sigurnosti u studentskim domovima.

U srijedu je u Studentskom domu “Cvjetno naselje” gorio četvrti paviljon, tri osobe su ozlijeđene, a mnogima ugrožena sigurnost.

>>> Požar na Cvjetnom: Ozlijeđenoj ženi amputirano stopalo, ugrožen joj život

Ovaj dom obnovljen je prošle godine i u to su uložene stotine milijuna kuna, sada je 12 soba izgorilo, od toga 5 u potpunosti. Svaka od njih bila je opremljena novim namještajem i hladnjacima. I sva ta materijalna šteta najmanje je bitna, ono što je zabrinjavajuće jest da su životi studenata bili ugroženi.

>>> Obnove studentskih domova koštale 300 milijuna kuna, a sada je jedan progutao požar

Koga smo sve zvali u potrazi za informacijama?

U potrazi za odgovorima vezanima za sigurnost studenata kontaktirali smo mnoge. Prvo smo pokušali informacije dobiti od Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na čijem čelu je Pavle Kalinić.

Odbio je razgovarati, nakon toga smo poziv uputili Sektoru za poslove zaštite od požara, obrane i informacijske sigurnosti, točnije njihov odjel za poslove zaštite od požara i vatrogastvo.

“Nismo mi zaduženi za to, pošaljite mail Uredu”, odgovorili su na naš upit.

>>> STRAVIČNO: Je li ovo pravi uzrok požara na Cvjetnom?

Treći razgovor bio je ponovo s Gradskim uredom za upravljanje u hitnim situacijama, ovog puta oni su zvali nas.

Ured: “Mi nismo zaduženi za sigurnost u domovima, ta pitanja koja ste poslali šaljite Inspekoratu za zaštitu od požara. Oni vrše inspekcije, njima se obratite. Mi smo studentima podijelili letke kako postupati u slučaju požara, ali njih to ne zanima. Većina ih je bacila u prvi koš za smeće.”

U četvrtom razgovoru nazvali smo Inspekciju zaštite od požara

Inspekcija: “Nismo mi za to, ne možemo vam odgovoriti, zovite centralu MUP-a i neka vas prespoje na Ured za informiranje.”

U petom razgovoru nazvali smo spomenutu centralu gdje su nas nekoliko puta bezuspješno prespajali s raznim uredima.

>>> (FOTO) Dramatične fotografije otkrivaju detalje požara

Šesti razgovor tekao je isto, ponovo zovemo centralu i tražimo da nas prespoje u Ured za informiranje, ponovo su nas prespojili u Ured za putovnice.

Naposljetku smo uspjeli iskopati broj službe za komunikacije kojoj smo prepričali sve razgovore. Oni su nam dali mail MUP-a na koji smo poslali pitanja, koja su oni trebali proslijediti nadležnim službama. To je bio u 12 sati, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Što smo ih pitali?

Svim sugovornicima postavili smo ista četiri pitanja

  • Koliko su studentski domovi sigurni, ipak je to jako puno ljudi na relativno malo prostora?
  • Provjerava li se u domovima sigurnosni sustav i ako da, koliko često? U srijedu , recimo, detektori dima nisu se uopće upalili.
  • Koje su obavezne mjere zaštite u studentskim domovima?
  • Možete li nam dati nekoliko savjeta za studente, kako bi trebali postupati u ovakvim situacijama?

Nijedan odgovor nismo dobili i pitamo se tko je zapravo odgovoran za njihovu sigurnost. Jasno, svi ti studenti su punoljetni i znaju se brinuti sami za sebe, ali u slučaju požara ipak se ne znaju svi ponašati jer, gle čuda, nisu svi prošli vatrogasnu obuku. Zanima nas tko je odgovoran za provjeravanje sigurnosnih sustava jer u srijedu detektori dima nisu bili u funkciji? Što bi se dogodilo da studenti nisu shvatili na vrijeme o čemu se radi i upozorili svoje kolege?

Mora li se zaista dogoditi nešto tragično da bi inspekcije bile češće i strože? Studenti su jučer imali sreće, jer izravno u požaru nitko od njih nije teže stradao, ali tko im garantira da se i to jednom neće dogoditi ako se ne zna čak ni tko je odgovoran za njihovu sigurnost?

>>> POŽAR SUKLJAO CVJETNIM: Tri osobe ozlijeđene, studenti evakuirani


Komentari