VERN-ovci U STRASBOURGU: Evo kako je prošao susret EU parlamentaraca i zagrebačkih studenta (FOTO)

VERN

S obzirom na kaotičnu situaciju s kojom se Europa suočava nakon masakra u Parizu, ali i zbog izbjegličke krize, posjet parlamentu i gradu Strasbourgu bio je izazovniji i netipičniji od planiranog.

Studenti VERN-ovog studija Novinarstva Iva Božinović, Maja Alivojvodić i Matej Matičević pod vodstvom profesorice Nensi Blažević s kolegama studentima Novinarstva s FPZG-a i sudjelovali su na medijskom seminaru u Europskom parlamentu u Strasbourgu u organizaciji hrvatskoga Ureda za informiranje EP-a.

PETRA BULJAN I MATEJ MATIČEVIĆ VOX BOX

U najvećoj europskoj instituciji promijenjen je i dnevni red trodnevne sjednice te se raspravljalo o pitanjima koja bi mogla odrediti budućnost Europe.

Posjet Europskom parlamentu bio je zapravo trodnevni radni zadatak gdje su studenti intervjuirali te bolje upoznali hrvatske i strane zastupnike. Kao novinari i videonovinari prvi su put imali mogućnost primijeniti svoja znanja, vještine i sposobnosti izvan Hrvatske.

Razgovarali su o aktualnim događajima, saznavali informacije iz prve ruke i odvažili se sjesti u VOX BOX studio u parlamentu gdje su pod mentorstvom profesorica Blažević i Perišin odradili prve profesionalne intervjue s hrvatskim zastupnicima Jozom Radošem, Davorom Škrlecom, Ivanom Jakovčićem, Andrejem Plenkovićem i Dubravkom Šuicom. Intervjuirali su i zastupnike Davora Stiera, Marijanu Petir, Ivanu Maletić, Biljanu Borzan te Tonina Piculu.

IVA BOŽINOVIĆ I JOZO RADOŠ

Svi su se pokazali vrlo pristupačnima, pozdravili rad studenata i  rado odgovarali na sva pitanja bez iznimke. Studente je zanimalo kako osobno svojim radom doprinose u parlamentu, kako se zalažu za Hrvatsku, kojim putem treba ići Europa nakon masakra u Parizu te kako pristupiti izbjegličkoj krizi.

”Nazočili smo i najvažnijoj plenarnoj sjednici na kojoj se raspravljalo o terorističkim napadima u Parizu na kojoj su zastupnici iznosili svoje stavove što Europa napokon treba konkretno napraviti. Najčešće se moglo čuti da zemlje članice ne surađuju dovoljno, da neke zemlje stavljaju suverenost iznad sigurnosti i da zapravo nedostaje veće povezanosti. Iznenadila je činjenica da se na plenarnu sjednicu nije odazvalo više od 20 posto zastupnika.”, kazala je studentica Iva.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Uz naše zastupnike, studenti su imali priliku intervjuirati i strane zastupnike mlađe generacije. Upoznali su i razgovarali s najmlađim zastupnikom Andreyom Novakovom iz Bugarske, Brandom Benifeijem iz Italije i Marjetje Schaake iz Nizozemske. Iznenađeni otvorenošću i “laganom” interakcijom sa zastupnicima stekao se dojam kako je za postati europarlamentarcem važno biti osoba s vizijom, ciljem i ponajprije voljom bez obzira na godine.[/box]

Komentari