Studenti spasioci u strahu: težak rad i kašnjenje plaća

Foto: Facebook/ Odmorko/Ilustracija

Složit ćete se da bi kupanje na zagrebačkim bazenima kao i na Jarunu i Bundeku, bilo puno opasnije kada vas ne bi pozorno pratili spasioci, u svakom trenu spremni pomoći i spasiti život. Mnogi od njih mahom su studenti, koji prihodom od tog posla osiguravaju egzistenciju, a žrtvuju puno više od samo svog vremena.

Svi ti ljudi često riskiraju vlastiti život da bi spasili tuđi, osim toga, moraju proći testiranja i održavati zavidnu formu i mislili biste da su iznimno cijenjeni. Sudeći po dopisu koji je stigao na adresu našeg portala, to baš i nije tako. Baš naprotiv, studenti su trenutno u strahu.

Prenosimo njihovo pismo u cijelosti:

Poštovani,

Skupina studenata, educiranih za poslove spašavanja, ima velikih problema sa svojim poslodavcem Ustanovom za upravljanje sportskim objektima i na sve , nama dostupne načine, pokušavamo upozoriti i poslodavca i javnost s poteškoćama u radu s kojima se susrećemo. S obzirom na to da poslodavac ne pristaje na komunikaciju, bili smo prisiljeni odustati od poslova iako neki od studenata svojim radom plaćaju troškove života i ovise o tim primanjima.

Probleme koji traju već godinama i doživjeli su ih sve generacije spasilaca, pokušat ćemo opisati.

Mi smo redovni studenti koji su svoje licence za spasioce stekli zahvaljujući iznimnom trudu , višestrukim vještinama i velikom voljom za ovim poslom. Iako su nam životni ciljevi različiti, zajedništvo i odgovornost koju smo stekli u timovima spasioca- neprocjenjivi su.

Da bi stekli licencu za spasioce, moramo proći plivačku normu, zatim pristupamo intenzivnom tečaju a koji uključuje i polaganje prve pomoći , tehnike spašavanja i ekologiju. Tek nakon toga možemo dobiti posao na jednom od gradskih bazena ili, oni malo sretniji, mogu dobiti i posao na moru tijekom ljetnih mjeseci, i to sve ako zadovoljimo uvijete a to su: redoviti student, vlastiti studentski ugovor i naravno, licenca.

Istu tu licencu obnavljamo svake dvije godine . Plaća koju dobivamo je 25,00 kn po satu bez obzira da li je radno vrijeme 10 ili 12 sati, da li je nedjelja, blagdan ili praznik a ista rijetko bude isplaćena do 20 u mjesecu, gotovo uvijek kasni.

U isto vrijeme , bilo koji student, na poslovima koji ne zahtijevaju nikakve specifičnosti ni edukaciju, dobivaju istu satnicu plus dodatke na rad nedjeljom , blagdanom ili praznikom.

Naš posao također zahtjeva konstantnu fizičku i psihološku stabilnost jer nerijetko u svom poslu riskiramo i vlastiti život spašavajući tuđi, što se svake godine može vidjeti na Jarunu. Također zamjenjujemo i medicinsko osoblje iako za to često nemamo sanitetskog materijala kao ni opreme za našu zaštitu. Svako krvarenje saniramo bez zaštitnih rukavica , kojih nema, te smo izloženi i mogućim zarazama. U ljetnim mjesecima radimo na posebnim vremenskim uvjetima, ovisi o dnevnoj temperaturi, a smjene su po 10 sati. Oprema u kojoj radimo je već stara jer po sezoni dobijemo samo jednu majicu iako nam dnevno treba i više.

Od 01.06.2018. velikodušno su nam satnicu povećali na 28,00 kn po satu, što nas je razveselilo, ali su nas zaboravili obavijestiti da će istu, s datumom 01.10.2018. vratiti na staru cijenu tj. 25,00 kn.

Na naše upite nisu davali odgovore, naše zahtjeve su ignorirali te smo im uputili mail, dana 15.10. u kojem tražimo sastanak s odgovornim osobama i povratak satnice na barem 28,00 kn.

Na navedeni mail nitko nam nije odgovorio te smo odlučili da od 18.10.2018. nećemo dolaziti na posao dok se netko od odgovornih ne oglasi. Našim nedolaskom na posao ( pojavilo se par novih studenata) kreću prijetnje nadležnih, unutarnje kontrole i popisivanje svih nas koji nismo došli na posao. Sastanak s nama izbjegavaju, a jedino što nam znaju reći je to da nećemo više niti na  jednom bazenu raditi i da smo o vraćanju satnice bili obaviješteni. Istina, dopis je poslan 5.7.2018, ali mi smo ga vidjeli tek onog trenutka kad smo poslali mail u kojem tražimo sastanak u protivnom nećemo dolaziti na posao.

Nažalost nismo izoliran slučaj, takvo stanje je diljem Hrvatske, samo sto se rijetki usude o ovom problemu javno govoriti, jer nama studentima je ovo jedini izvor prihoda. Boje se da više neće smjeti raditi, kao sto se i nama prijeti zato što smo se odlučili pobuniti i dići glas.

Žalosno je da mi putem medija moramo dolaziti do svojih prava i sastanka sa nadređenim, ali ako je to jedini način da dođemo do onoga sto nam pripada povlačimo i taj korak. Mi cijenimo sebe, svoj rad i znanje. Ovo je rijedak studentski posao u kojemu spašavaš živote, nemali broj puta smo sudjelovali u akcijama spašavanja, reanimirali i vraćali u život ljude koji su se iz ovog ili onog razloga utapali. Svako spašavanje smo bili sami, podrška smo bili međusobno jedni drugima, kao sto smo i u ovom trenutku. Javio nam se veliki broj starih kolega koji podržavaju našu malu pobunu i ovim putem im želimo zahvaliti na tome.

Napominjem, do ovog ne bi došlo da su se naši nadređeni udostojili  odgovoriti nam na mail te organizirali sastanak, a ne počeli prijetiti otkazima.

Mi možda jesmo studenti ali, bez našeg znanja, boravak na bazenima od danas nije siguran.

Ako nas ikako možete podržati, podijelite našu priču javnosti i omogućite da budemo adekvatno plaćeni za naš posao.

Studenti su svoju stranu iznijeli, a s obzirom na to da se radi o prilično ozbiljnim optužbama kontaktirali smo i Gradski ured za upravljanje sportskim objektima. Odgovor smo dobili od njihovog stučnog suradnika za odnose s javnošću. Na samom početku napisao nam je:

Studenti su svoju stranu iznijeli, a s obzirom na to da se radi o prilično ozbiljnim optužbama kontaktirali smo i ustanovu Upravljanje sportskim objektima. Odgovor smo dobili od njihovog stučnog suradnika za odnose s javnošću. Na samom početku napisao nam je:

„Prije svega napominjem kako je jučer tijekom dana izvršena kontrola prisutnosti spasilaca na bazenima Ustanove kojom je utvrđeno da su na svim našim bazenima bili prisutni stalno zaposleni spasioci i sve je bilo po rasporedu osim na bazenu Utrina gdje jedan stalno zaposleni spasilac nije došao na posao. Slijedom pitanja koja ste nam uputili vezano uz spasioce koji rade preko Student servisa dostavljam tražene odgovore.“

Prvo pitanje koje smo postavili odnosilo se na ignoriranje upita studenata spasioca.

„Studenti spasioci koji su se odlučili na štrajk nisu službeno zatražili sastanak kako s ravnateljem Ustanove tako niti s rukovoditeljem Poslovne jedinice Bazeni već su samo poslali obavijest da idu u štrajk tako da nije točno kako ih se ignoriralo i odbijalo odgovoriti na njihove upite“, odgovorili su iz Ustanove.

Nakon toga zamolili smo komentar na izjave studenata da su u strahu zbog prijetnji otkazima i „da se više neće moći zaposliti ni na jednom bazenu“.

„Potpuno je jasno kako svaki djelatnik koji ne dođe na posao po predviđenom rasporedu treba snositi sankcije jer je na taj način neposredno ugrozio funkcioniranje Ustanove, a konkretno u slučaju ne dolaska spasioca na bazene ugrožena je i sigurnost građana tj. korisnika bazena. Dakle, nije im se prijetilo ali im je rečeno da će ne dolazak na posao biti sankcioniran“, govore iz Ustanove.

Studenti problem vide i u tome što je unutarnja kontrola uzela ugovore za listopad, od svih njih koji se nisu pojavili na poslu.

„U Ustanovi svakodnevno vršimo kontrolu studentskih ugovora pa su tako kontrolirani i ugovori studenata spasilaca, a kontrola studentskih ugovora je uvedena kako se ne bi dogodilo da student na objetku radi bez važećeg ugovora jer bi time bilo prekršeno više zakonskih regulativa“, objasnili su iz Ustanove.

Osvrnuli smo se i smanjenje satnice, koja je bila iskra, koja je potpalila ovu pobunu studenata spasioca.

Satnica je formirana prema cjeniku sata rada u iznosu od 25 kuna neto što je ujedno i planirano u našem budžetu za 2018. godinu. 
Povećanje satnice od 3 kune je vrijedilo samo za ljetni period i to zbog uvjeta na tržištu rada te zbog povećanog obima posla tj. broja korisnika na našim objektima. Inače, satnica je do prije nekoliko godina iznosila 20 kuna neto te je povećana na 25 kuna“, odgovaraju iz Ustanove.

Za kraj, ono što je zaista zvučalo alarmantno u pismu studenata spasioca, kako je moguće da nemaju ni osnovni sanitetski materijal?

Takvo što nije moguće i ne događa se na našim objektima što potvrđuje činjenica da se do sada nitko nije žalio i Vaš upit nam je prva vijest o tome. Odmah nakon što je pristigao Vaš upit provedena je kontrola na objektima kojom je ustanovljeno da sanitetski materijal ne nedostaje niti na jednom bazenu“, zaključili su iz ustanove Upravljanje sportskim objektima.

Piše Željka Orešković


Komentari