STUDENTI OPET DIŽU POBUNU: Sumnjive radnje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (FOTO)

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon Filozofskog, na red je došao Tekstilno- tehnološki fakultet.

Izgleda da je Filozofrski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo svojevrsni domino efekt, koji se očituje u pobuni Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

“Njihova nepravda počinje u svibnju 2016. godine kada su apsolventima oduzeti indeksi pod izlikom provođenja istraživanja kako bi im se protuzakonito i bez njihovog znanja upisao pad predmeta na kraju akademske godine.

Na brojna studentska pitanja i žalbe dobivena su jedino usmena objašnjenja kako apsolventske godine nikad nisu postojale te uprava fakulteta tvrdi da nisu imali saznanja da su iste upisivane. Sada, u listopadu 2016. studenti još uvijek nisu dobili pismenu službenu obavijest o promjenama na fakultetu te ih se mnogo nalazi u “sivoj zoni” van svih pravilnika i statuta. Studenti ukazuju na kontinuirano kršenje zakona Statuta Sveučilišta u Zagrebu i pravilnika fakulteta tokom cijelog mandata trenutne uprave fakulteta na čelu s dekanicom Sandrom Bischof. Studentima također nije razjašnjeno zašto nakon što su uplatili školarine velikih iznosa one nisu evidentirane u ISVU sustavu već stoji da su subvencionirani iz EU fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta.

Ipak najvažnije pitanje koje se pojavljuje u ovoj situaciji jest tko je financirao studente upisane redovno, a protuzakonito?”, stoji u priopćenju Inicijative studenata Tekstilno- tehnološkog fakulteta kojim su pozvali na Plenum, održan 10. listopada u 20 sati.

Kako su naveli, na studentske žalbe očitovalo se i Sveučilište u Zagrebu s kratkim zaključkom kako su svjesni svih protuzakonitih postupaka uprave fakulteta no smatraju da je to sve za dobrobit studenata.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Plenum na otvorenom

Prema navodima Inicijative, dekanica je indirektno zabranila Plenum unutar prostorija fakulteta, te je isti održan na otvorenom. Okupilo se stotinjak studenata koji su zatražili ostavke dekanice Sandre Bischof i svih prodekana u roku od pet dana. Ukoliko ne dobiju ostavke, zatražit će i očitovanje rektora Borasa, a ukoliko se i on ne očituje studenti  će nove odluke i zahtjeve donijeti na sljedećem plenumu koji se treba održati u roku od sedam dana.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Javno su prozvali i profesoricu  Editu Vujasinović, prodekanice za financije kojoj zamjeraju vrlo malu prolaznost od svega 13 posto. Istaknuli su sumnju da namjerno ruši studente da bi punila proračun Fakulteta. Također su naveli da se već godinama na fakultetu odvijaju malverzacije, a na upisima se događaju nepravilnosti.

Plenum je izglasao:

1. Potrebno je osigurati dovoljan broj mentora za danu kvotu studenata unutar određenih smjerova.
2. Odlučeno je da profesorica Edita Vujasinović treba biti razriješena s mjesta prodekanice za financije te profesorske dužnosti.
3. Jednoglasno je izglasano da dekanica fakulteta i prodekani daju ostavku u roku od pet radnih dana.
4. Traži se rušenje Studentskog zbora te ponovni izbori za isti.
5. Zahtijeva se isplata honorara svim neisplaćenim studentima i vanjskim suradnicima u roku od 14 (četrnaest) dana.

Kriza na Filozofskom samo što je riješena, a već dolazi do nove- one na TTF-u.  Kakav će biti razvoj ovih događaja, ostaje nam za vidjeti, no s obzirom na nedavnu ponbunu na Filozofskom, studenti TTF-a definitivno imaju iskusne instruktore.

>>>ODLUČENO JE: Suspendiran dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, imenovan nasljednik

>>>PLENUM FFZG-a PRED ZAKLJUČANIM VRATIMA: Traže ostavku dekana i rektora ili slijedi blokada fakulteta (VIDEO)

 


Komentari