Studenti Hrvatskih studija u ponedjeljak glasaju o blokadi nastave

Hrvatski studiji

Žele da ova blokada bude festival ljubavi prema filozofiji i znanosti.

Na Hrvatskim studijima turbulentna situacija ne jenjava još otkad je, inače najbolje ocijenjeno društveno-humanističko učilište, umjesto faksa postalo odjel. Nakon toga uslijedio je novi šok za studente – na sjednici u utorak 14. ožujka 2017. godine Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da studenti više neće moći studirati filozofiju na Hrvatskim studijima.

>>> Ukinut smjer filozofije na Hrvatskim studijima: Tko priželjkuje propast fakulteta i zašto?

S obzirom na to da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore traže podršku svojih kolega i kolegica za blokadu nastave. Pozvali su ostale studente s Hrvatskih studija da im se pridruže u ponedjeljak 20. ožujka u 10:45 na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija na prvom Studentskom saboru.

Ako se blokada, kažu, izglasa, odmah kreću u njezinu realizaciju.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Idemo blokirati nastavu jer drugih sredstava više nema. Zašto bi to ikako nekome ili nečemu naškodilo? Kao neće naškoditi kad cijeli odjel filozofije dobije otkaze? Neće naštetiti kad se sociologija preoblikuje u studij hrvatskog iseljeništva? Ovo je prvi korak u kojem nestaju studiji kakve smo upisali i kakvi su ocijenjeni najboljima. Pozivam sve da nam se pridruže jer su se studiji do sad uspijevali samo takvim akcijama spašavati. Drago mi je u jednu ruku što se ovo događa, zato što su se naše ‘teorije zavjera’ pokazale točnima; profesori koji su nam uporno tvrdili da će sve ostati isto i da se nijedan smjer neće gasitilagali su“, kazala nam je studentica Hrvatskih studija.[/box]

Žele se okupiti u što većem broju kako bi raspravili trenutnu situaciju na Hrvatskim studijima.

„Mi kao Studenti govore sazivamo prvi Studentski sabor, ali ne polažemo pravo na njega niti na njegovo daljnje organiziranje. Studentski sabor otvoren je za sve zainteresirane koji imaju pravo sudjelovanja u raspravi, donošenju i izvršavanju donesenih odluka. Odluka o održavanju i vremenu održavanja novog sabora donosi se na kraju svakog sabora”, stoji u objavi inicijative Studenti govore.

Također, kazali su da svatko sa sobom ponese neki instrument, bez obzira na to zna li svirati, kako bi ova blokada bila festival ljubavi prema filozofiji i znanosti.

>>> KOME JE U INTERESU DA PROPADNU? Udruženje studenata Hrvatskih studija protiv nelegalnosti


Komentari