Struka suglasna: Ministarstvo nije poštivalo zakon prilikom donošenja odluke o GUP-u

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Osam stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma danas je oštro osudilo odluku Ministarstva graditeljstva, koje je dalo “zeleno svjetlo” za izmjene zagrebačkog GUP-a, ocijenivši da je njihova argumentacija utemeljena na dvosmislenim analizama.

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i HUP – Koordinacija arhitekata i inženjera u prostornom uređenju i gradnji tvrde da Ministarstvo dajući suglasnost na izmjene GUP-a nije poštivalo važeći Zakon o prostornom uređenju.

“Opet nije otklonjena jedna od osnovnih primjedbi, a to je plan nižeg reda. GUP mora biti u skladu s planom višeg reda – Prostornim planom Grada Zagreba”, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković.

Obrazloženje Ministarstva da ako s 51 posto odredite namjenu iz plana višeg reda u planu nižeg reda stručna udruženja i ustanove smatraju neprihvatljivim. “To je improvizacija, nije utemeljeno na zakonu jer je zakon tu veoma jasan i nedvojben. Cjelokupni prostor Hipodroma i dalje mora ostati namjena R1 (na kojima je moguća gradnja sportskih građevina) kako bi se poštivao zakon”, naglasila je Jurković.

GUP je provedbeni plan i po njemu se izdaju dozvole, stoga mora biti jasan, nedvojben. To je, kaže, ovim izmjenama također loše riješeno s obzirom da izmjene i dopune GUP-a imaju više od 200 iznimki te nije jasno tko će određivati što su iznimke, pa to predstavlja pravnu nesigurnost.

Ministarstvo je pogriješilo što je dalo suglasnost budući da zakon nedvojbeno i jasno kaže da ukoliko nakon prvog odbijanja suglasnosti plan nije dorađen, da se se taj plan mora odbiti. Znači nikakvo dorađivanje i rokovi. Rok od 90 dana i odbijanje plana je vrlo jasno propisano zakonom”, naglasila je Jurković.

Ministarstvo se, kaže, dosjetilo rokova koji su instruktivni i nemamo ih u pravnom sustavu prostornog uređenja.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit kazao je da svaka izrada urbanističkog plana ima za cilj zadovoljiti potrebe građana. Oni su, dodao je, svoje stavove o izmjenama GUP-a iznijeli kroz podnesenih 30.000 primjedbi koje su u malom postotku usvojene i “ukazuju na to da se to što se mijenja – mijenja na način koji možda nije u skladu s onim što građani trebaju”.

Vezano za kvalitetu rješenja koja se nude kroz izmjene GUP-a, ocijenio je da su “u najmanju ruku teško ostvariva” i u stvari imaju veoma velike posljedice na ostala područja grada u okruženju jer nisu sagledana dovoljno dobro.

“Zato bi trebalo pristupiti metodi sagledavanja cjelina pa tek onda ulaženje u detalje, uz jasnu viziju što će u pojedinim dijelovima grada nastati, a usklađeno je s cjelinom“, poručio je Šmit.

Stručna udruženja i ustanove, neovisno o izdanoj suglasnosti Ministarstva na GUP grada Zagreba, predlažu završetak izmjene i dopune GUP-a tako da se iz konačnog prijedloga izbace odredbe za koje je predano najviše primjedbi u javnoj raspravi te koje su sa stručnog stajališta neutemeljene i štetne za Zagreb i građane.

“Potrebno je krenuti u izradu novog GUP-a Grada Zagreba kojim će se, na ažuriranim i novim podlogama planirati prostorno uređenje i razvoj Grada Zagreba u 21. stoljeću”, kazao je Ivan Križić iz DAZ-a.

Smatra da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja treba žurno krenuti u proces izrade novog zakonodavnog okvira prostornog uređenja i gradnje, koji će biti jasan i jednoznačan za provedbu, te potpuno razumljiv svima koji ga koriste, a na korist učinkovite zaštite neizgrađenog prostora te urbane preobrazbe i sanacije izgrađenog prostora.

Sve to treba biti temeljeno na strukovnim politikama donesenim demokratski između svih strukovnih institucija, udruženja i pojedinaca, naglasio je Križić.


Komentari