Stručnjakinja za socijalnu politiku: ‘U kojoj to zemlji u EU roditelji dobivaju plaću da ostanu kod kuće i odgajaju svoju djecu?’

Foto: Screenshot N1

Stručnjakinja za socijalnu politiku Diana Topčić Rosenberg u studiju N1 televizije komentirala je ukidanje mjere roditelj-odgojitelj.

“Računanje na taj novac je nešto što je određeni broj ljudi potaknulo da prestanu raditi i da se prijave na ovu mjeru i stvaraju neke kućne proračune. Međutim, čini mi se da smo u zadnjih par godina naučili, otkako traje ova covid kriza, da sve stvari na koje mi računamo mogu postati nesigurne i da se moramo prilagođavati”, istaknula je Topčić Rosenberg i dodala da te obitelji sada moraju naći rješenje kako organizirati obiteljski život, financije, kamo s djecom i slično. No, smatra i da ta mjera nije dobra iz puno razloga, odnosno da je nepravedna.

Objašnjava da su plaće koje su roditelji dobivali da bi ostali kod kuće i odgajali svoju djece veći nego što su bili prihodi “roditelja njegovatelja djece koja imaju ozbiljne invaliditete”. Stručnjakinja navodi i da je mjera roditelj odgajatelj ekonomski neodrživa te neracionalna.

“Ako je smisao osigurati odgojno-obrazovnu skrb i brigu za djecu dok roditelji rade, plus socijalizaciju i pripremu za školu, onda je puno ekonomičnije i primjerenije izgraditi vrtiće. Kakvo društvo želimo – društvo u kojem roditelji, u 90% slučajeva majke, ostaju kod kuće da bi brinule za svoju djecu i za to dobivale plaću?!”, pita se Topčić Rosenberg.

Na komentare roditelja koji kažu da će zbog ukidanja ove mjere otići iz Hrvatske, poručuje da ni u drugim zemljama neće dobiti naknadu za odgajanje djece. Kaže da ne zna za niti jedan primjer u državama Europske unije “da roditelji dobivaju plaću da ostanu kod kuće i odgajaju svoju djecu”. Topčić Rosenberg se također pita kako se majke koje su ostajale kod kuće i odgajale djecu više od desetljeća mogu vratiti na tržište rada i koje su njihove kompetencije.

“Ne vidim nijedan argumentiran razlog zbog kojeg bi se ta mjera trebala nastaviti”, zaključila je.

Komentari