Stručnjakinja otkrila kako je došlo do širenja koronavirusa u zagrebačkom institutu

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić gostovala je u programu N1. Govorila je o samoizolaciji šefa te institucije Krunoslava Capaka, trenutnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj, ali i o uzroku žarišta u Institutu Hrvoje Požar, piše otvoreno.hr

“Naš ravnatelj i nekoliko zaposlenika je bilo na tom skupu. Kasnije je potvrđeno da je na skupu bila i zaražena osoba. Po protokolu identificirani su kontakti i stavljeni su u izolaciju”, rekla je Lovrić Makarić.

Ponovila je kako je prvi Capakov nalaz negativan.

“Nalaz je negativan, ali mora biti u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom osobom”, kazala je.

Komentirala je i pogoršanje stanja s koronom u Hrvatskoj.

“Bilježimo porast broja oboljelih i to nam pokazuje da se i dalje moramo pridržavati mjera, poput distance, maski kad distanca nije moguća i higijene”, kazala je epidemiologinja.

Upitana je je li ovo nagovještaj drugog vala.

“Je li najava drugog vala, teško je reći, ali govori da se treba pridržavati mjera. Većina novozaraženih su importirani slučajevi i bliski kontakti. U Zagrebu bilježimo i grupiranje na radnom mjestu”, rekla je Lovrić Makarić ciljajući na novo žarište u Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu.

Potvrdila je da su epidemiolozi uspjeli otkriti kako se korona pojavila u tom Institutu.

“Prva osoba za koju smo saznali iz tog Instituta nije imala jasnu epidemiološku vezu s inozemstvom. No dio kolega je imao, došli iz inozemstva. Uspjeli smo otkriti odakle je infekcija”, rekla je Lovrić Makarić.

Epidemiolog Bernard Kaić jutros je na Hrvatskom radiju objasnio da se zaposlenik za kojeg se mislilo da je prva zaraženi u Institutu zapravo zarazio od kolege.

“Postoji pretpostavka da se prvozaraženi zarazio u inozemstvu, ali čini se da prvi otkriveni nije prvi zaraženi u tom kolektivu”, rekao je Kaić i tako zapravo otkrio da je jedan od četvorice naknadno otkrivenih zaposlenika Instituta zapravo prvozaraženi.


Komentari