Stručnjakinja otkrila detalje: Je li divlja mačka viđena u Zagrebu opasna za ljude?

Screenshot / YouTube

Divlja mačka serval viđena u blizini Turopolja nije opasna za ljude, potvrdila nam je kuratorica za sisavce u Zoološkom vrtu grada Zagreba Dijana Beneta.

”Sama po sebi nije opasna za čovjeka, ona jede gmazove, sitne sisavce i ptice. Neće čovjeka napasti iz čista mira, ali će odgovoriti na provokaciju poput bilo koje druge mačke ili psa”, govori nam Dijana te nastavlja kako je veće pitanje problem njenog opstanka.

”Ja se više bojim za njen život, postoji strah hoće li pronaći plijen”, nastavlja kuratorica te tvrdi kako su zagrebačke temperature preniske za normalne životne uvjete ove životinje.

U zagrebačkom ZOO-u postoji samo jedna ženka kao primjerak ove ugrožene vrste koja je zaštićena zbog krivolovaca. Beneta tvrdi kako se ona svejedno može držati kao kućni ljubimac ako je nabavljena u provjerenom uzgajalištu, ali tvrdi kako za takav slućaj ipak još nikada nije ćula.

Zanimljivost kod tijela ove mačke je i to što ima najdulje noge zbog kojih može skočiti čak 1,5 metara u visinu što je impresivno budući da prosječno teže samo 10-11 kilograma. Na video snimku se jasno vidi kako životinja ima ogrlicu, a kuratorica vjeruje kako uz pomoć GPS-a ne bi trebao biti problem da je ubrzo pronađu nadležni.


”Najvažnije je ljudima napomenuti da je ne napadaju ako je vide nego da se udalje i obavijeste nadležne službe odnosno Zavod za lovstvo Ministarstva poljoprivrede”, za kraj nam je utvrdila stručnjakinja.

(VIDEO) Afrička divlja mačka subsaharu zamijenila Turopoljem: Sama i opasna mjesecima luta okolicom Zagreba

Komentari

loading...
-->