Stručnjaci za Zagreb.info otkrili moguću pozadinu izgradnje metroa: ‘Ideja je dobra, ali…’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U Bandićev prijedlog za izgradnju metroa u Zagrebu čini se da svi nekako sumnjaju, a kako i ne bi. Ideja o izgradnji podzemne željenice Zagrepčanima se govori već više od petnaest godina.

Kontaktirali smo predsjednika Društva arhitekata Zagreba, Tihomila Matkovića i pitali ga je li izgradnja metroa uopće moguća u centru našeg Grada, na što nam je on kratko i jasno odgovorio: “Naravno da je moguće, pitanje je samo s kojim novcima”.

U vezi istog pitanja kontaktirali smo i prometnog stručnjaka, Željka Marušića koji nam je odgovorio kako je to dobra ideja, iako bi se prije svega trebale proispitati prednosti i mane podzemne i nadzemne željeznice, ali i detaljno razraditi plan. Međutim, ono što Marušić naglašava i što smatra primarnim jest da se prema njegovom mišljenju tu radi o predizbornoj kampanji koja, kako kaže, nema veze ni sa potresom, ni sa metroom te sama ideja nema utemeljenja.

Bandić se prilikom izvještavanja Stožera civilne zaštite grada Zagreba osvrnuo i na tramvajske linije koje još ne prometuju najužim središtem grada najavivši pritom gradnju metroa.

“Za deset dana izlazim s prijedlogom da napravimo prvi dio metroa koji bi išao ispod Ilice i Trga. Od Draškovićeve do Frankopanske. Time bismo omogućili da Ilica i Jurišićeva velikim dijelom budu isključivo pješačka zona”, rekao je Bandić dodavši da time ne odustaje od zagrebačkih tramvaja.

“Gradom će i dalje voziti naši plavi ljepotani koje smo napravili, ali ne smijemo dovesti u pitanje sigurnost ni jednog čovjeka. U tih mjesec dana koliko će to trajati ćemo popraviit sve tračnice da bude što manje vibracija. Molim naše sugrađane na strpljenje”, zaključio je gradonačelnik.

 


Komentari