Stručnjaci educiraju zaposlenike kladionica: ovisnost o kocki, maloljetničko klađenje i industrija igara

Zaposlenici zagrebačkih kladionica sudjeluju na edukaciji o industriji igara na sreću i rizicima za razvoj problema povezanih s kockanjem, s posebnim naglaskom na opasnosti klađenja maloljetnika. Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) i cijenjeni stručnjaci, izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš i dr .sc. Davor Bodor, spec. psihijatar u zajedničkoj su suradnji zaposlenicima pružili znanja o simptomatologiji ovisnosti o kockanju, utjecaju regulative i industrije na ponašanje igrača, pravnom kontekstu industrije igara na sreću i standardima društveno odgovornog priređivanja igara na sreću. Edukacija traje do 28. rujna u zagrebačkom hotelu International.

„Ispravna komunikacija s igračima na radnom mjestu ključna je za obavljanje ovog posla, stoga, kako bi i zaposlenici i igrači bili zadovoljni, želimo da u našim poslovnicama budu spremni za sve moguće situacije. Također, najvažnije je da svi razumiju zašto se zakonom brani maloljetnicima da sudjeluju u igrama na sreću, jer je rizik za razvoj problema povezanih s kockanjem veći što je osoba mlađa.“ – izjavila je Matea Mateković, predstavnica HUZIS-a.

Zaposlenike su tako edukatori upoznali sa standardima zaštite maloljetnika u priređivanju igara na sreću kao i standardima oglašavanja koji su sastavni dio društveno odgovornog priređivanja igara na sreću.

>>> Maloljetnici nesvjesni opasnosti koje prijete iz ove ovisnosti: Matea nam je otkrila kako je prepoznati i djelovati na vrijeme

„Drago nam je što priređivači igara na sreću razmišljaju o društveno odgovornom aspektu svog poslovanja jer je važno da se i u široj stručnoj javnosti podigne svijest o problemima koje donosi ovisnost o kockanju. Ovakva edukacija, koja je ujedno i prilika za neposrednu komunikaciju između priređivača i stručnjaka za mentalno zdravlje, primjer je vrlo dobre prakse koja doprinosi zajedničkom angažmanu u zaštiti ranjivih skupina, čime svakako smanjujemo vjerojatnost razvoja štetnih psihosocijalnih posljedica u društvu“ – izjavio je dr. sc. Neven Ricijaš, profesor na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Dnevna bolnica za ovisnost o kockanju stoji na raspolaganju za sve koji prepoznaju znakove ovisnosti koji se prije svega odnose na gubitak kontrole nad kockarskim aktivnostima i štetnim emocionalnim posljedicama.

„Zaposlenike smo educirali o rizičnim skupinama, načinu razvoja ovisnosti o kockanju, kako postavljamo dijagnozu te kako se liječi o ovisnosti o kockanju. Dio njihovog posla je susretanje takvih osoba i svakako bi bilo važno prepoznati simptome ovisnosti kako bi se moglo pravovremeno reagirati, prvenstveno upućivanjem na besplatan broj telefona za pomoć 0800 200 005.“ – izjavio je dr. sc. Davor Bodor.


Komentari