STRAVA U KB DUBRAVA: Rastuću hrpu infektivnog otpada nitko ne odvozi

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

KB Dubrava suočen je s problemom nagomilavanja infektivnog otpada. Zaposlenici strahuju za svoje zdravlje jer nemaju prikladnu opremu za rad s otpadom s korona odjela, koji se već nekoliko dana gomila u krugu bolnice.

Osim zaštitne opreme i pribora, infektivnim otpadom smatra se i hrana s korona odjela, koja nije adekvatno zaštićena pa do nje mogu doći štakori.

Za odvoz otpada iz KB Dubrava zadužena je tvrtka Kemis Termoclean, iz koje kažu da je problem u kapacitetima za primanje infektivnog otpada.

“U ovom trenutku ne odvozimo infektivni otpad iz KB Dubrava jer nemamo kamo. Svi obrađivači tog otpada u Hrvatskoj su iako rade u tri smjene sedam dana u tjednu pretrpani otpadom”, izjavio je Zoran Matić, direktor Kemis Termocleana za RTL.

Naglasio je da su nadležne vlasti upozorene da je situacija alarmantna, ali da do sada nije dobio odgovor.

“Na rješavanju problema počeli smo raditi i prije nego su nastali. Nažalost do danas od odgovornih osoba javila se samo gospođa Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, te gospođa Dijana Varlec iz Hrvatske gospodarske komore. Tu je i dopis koji je napravljen nakon sastanka tvrtki koje se bave sakupljanjem i obradom infektivnog otpada u suradnji sa HGK. U dopisima se traži da cementara NEXE d.o.o. iz Našica dobije privremenu dozvolu za spaljivanje ovakve vrste otpada”, rekao je Matić.

Kemis Termoclean se u u ugovoru potpisanom u svibnju 2020. godine obavezao na preuzimanje 300 tona infektivnog otpada. Do sada su preuzeli 79 posto ugovorenih količina, što znači da će uskoro do probijanja ugovorene količine.

Matić navodi da je rješenje jednostavno, ali nadležne institucije se ne oglašavaju.

“Rješenje za ovu situaciju je jednostavno i napisano je u prvom dopisu, a to je: potrebno je da nadležno Ministarstvo napiše Rješenje u kojem se dozvoljava cementari NEXE d.o.o. da privremeno spali sve viškove otpada koji su se pojavili, te da to rade do okončanja pandemije uzrokovane virusom COVID 19″, ističe Matić

Iz cementare NEXE javljaju da problem nije tehničke prirode, već u neuređenosti zakonskog okvira.

“U trenutnim izazovnim okolnostima u kojima djeluju zdravstvene ustanove, gdje se kao dodatni problem javlja stvaranje većih količina medicinskog otpada, mogućnosti cementne industrije u rješenju ovog problema se ogledaju kroz zaprimanje steriliziranog, obrađenog medicinskog otpada. Trenutno ne postoje zakonske mogućnosti za zbrinjavanje i obradu infektivnog otpada, ali je isto tehnički i tehnološki moguće. Sav medicinski otpad mora odgovarati definiranim kriterijima sigurnog transporta i manipulacije, te svim zakonskim zahtjevima, između ostalog da se takav otpad nalazi u jednokratnim i hermetički zatvorenim spremnicima za medicinski otpad.

Uz ispunjenje ovih uvjeta, uz podršku resornih ministarstava, mogli bismo sigurno rasteretiti zdravstvene ustanove, sakupljače i obrađivače medicinskog otpada”, izjavio je Stjepan Ergović, predsjednik uprave NEXE d.o.o.


Komentari