Bandićevcu je Tomašević kriv za vrijeđanje majki, evo što mu je sve prišio na Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a tim povodom Nenad Predovan, predsjednik kluba Stranke rada i solidarnosti u zagrebačkoj gradskoj skupštini, objavio je status u kojem se okomio na gradonačelnika Tomaševića.

Usporedio je “naprasno ukidanje mjere roditelj odgojitelj” s nasiljem nad ženama, a pritom je optužio Tomaševića da je “ideološkim pristupom otvorio Pandorinu kutiju zlih i uvredljivih komentara kojima su u životu i na društvenim mrežama izložene korisnice mjere roditelj-odgojitelj”.

“Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovih dana i danas se u Zagrebu odvija nezapamćeno verbalno nasilje nad ženama. Otvorio ga je gradonačelnik Tomašević naprasnim ukidanjem mjere Roditelj odgojitelj. Gradonačelnik Tomašević to je učinio bezobzirno, bez iole ozbiljne rasprave, namah i aktivistički, ne pitajući se zadire li time u stečena prava korisnika te mjere. Ideološkim pristupom otvorio je Pandorinu kutiju zlih i uvredljivih komentara kojima su u životu i na društvenim mrežama izložene majke korisnice mjere Roditelj odgojitelj. Tomašević je nepromišljenim potezom ukidanja mjere podijelio društvo i izazvao verbalno nasilje nad obiteljima i ženama koje su se u slobodnom izboru odlučile za mjeru Roditelj odgojitelj”, poručio je Predovan na svom Facebooku.

Naknadno su se oglasili i iz Stranke rada i solidarnosti onu koju je osnovao pokojni gradonačelnik Milan Bandić, prozvali su zagrebačke gradske vlasti da su ukidanjem mjere roditelj odgojitelj izvršili “brutalan napad” na žene korisnice te mjere, proglašaujući ih nesposobnima da same izaberu na koji način uravnotežiti obiteljski i poslovni život.

“Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, svjedoci smo brutalnog napada na žene i majke koje su korisnice mjere roditelj odgojitelj”, priopćili su iz te stranke.

Protive se da je razlog ukidanja te mjere isključenost žena s tržišta rada, odnosno njenog štetnog učinka, prozivajući gradske vlasti da korisnice mjere proglašuju nesposobnima da same izaberu na koji način će ostvariti ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života.

Demografski učinci ovise o tome koga pitate

Iz Stranke rada i solidarnosti tvrde kako je u razdoblju od 2016.-2020. broj trećerođenog i svakog sljedećeg djeteta porastao za 30 posto, unatoč pandemiji i potresu koji je zadesilo Zagreb.

Kažu i kako je najveći udio korisnika, koji su prekinuli radni odnos zbog korištenja mjere roditelj odgojitelj, bilo zaposleno u gospodarskim granama s vrlo niskim i ispodprosječnim mjesečnim prihodima, što posljedično dovodi do mirovina nedostatnih za dostojan život čovjeka.

Stoga se, dodaju, nameće zaključak da se pozivajući na europsku literaturu i istraživanja zanemaruju socijalne i ekonomske prilike u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj.

“Žene su ne tako davno izborile svoja prava, a ovakvim omalovažavanjem majki korisnica mjere od strane onih koji se diče svojim feminističkim vrijednostima, iste se ponovno vraća u ona bolje zaboravljena vremena”. zaključuju u priopćenju.

Komentari