Stranka rada i solidarnosti: ‘Nacionalni programi prevencije ne daju očekivane rezultate’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Čelnici Stranke rada i solidarnosti poručili su u ponedjeljak da je Hrvatskoj potrebna promjena zdravstvene politike i prioriteta financiranja u zdravstvu kako bi se poboljšala kvaliteta zdravlja građana i smanjila potrošnja u zdravstvu.

Na konferenciji za novinare na temu “Zagreb zdravi grad” potpredsjednica stranke Ana Stavljenić Rukavina istaknula je da negativni podaci o stanju zdravstva u Hrvatskoj i rastu potrošnje u zdravstvu upućuju na to da nam je potrebna nova zdravstvena politika, preraspodjela prioriteteta financiranja u zdravstvu i organizacijske promjene s fokusom na zdravlje u zajednici.

“Nacionalni programi prevencije ne daju očekivane rezultate, odaziv ljudi na preglede je ispod očekivanja, ako se nastave ovi trendovi potrošnja u zdravstvu će rasti, a slika zdravlja neće se poboljšati”, kazala je.

Stranka rada i  solidarnosti stoga predlaže organizacijske promjene s fokusom na domove zdravlja, koji  trebaju imati razvijene djelatnosti suvremene dijagnostike, surađivati sa Zavodom za javno zdravstvo u promicanju zdravlja,  biti umreženi sa Zavodom za hitnu medicinu i bolnicama. Time bi se, tvrdi Stavljenić Rukavina, smanjili smrtnost, troškovi i stope bolovanja i invaliditeta.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da njegov ured koordinira 19 javnozdravstvenih programa za unapređenje stanja zdravlja, od kojih su svi razvijeni u Zagrebu i financiraju se iz gradskog proračuna s 34 milijuna kuna godišnje.

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Milan Bandić nabrojao je najvažnije investicije u zdravstvene ustanove koje se financiraju iz gradskog proračuna i fondova EU-a, od opremanja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije KB-a Sveti Duh u vrijednosti 11 milijuna eura, izgradnje Centra za transplantaijsku medicinu u Dječjoj bolnici Srebrnjak, vrijednosti 68 milijuna eura, do ulaganja 12 milijuna kuna u Centar za sigurnost i kvalitetu hrane i 9,3 milijuna eura u Centar za forenzičku psihijatriju KB-a Vrapče.

Ukupno se iz EU fondova ulaže 101,4 milijuna eura, čime se značajno osuvremenjuju kapaciteti zdravstvenih ustanova kojim je osnivač Zagreb, kazao je.

Kao prioritete za iduće razdoblje Bandić je naveo proširenje kapaciteta za palijativnu skrb, nabavu novih suvremenih vozila za hitnu medicinsku pomoć i razmatranje uvođenja hitne helikopterske službe.


Komentari