STRANKA ZA GRAD: Grad Zagreb ponovo krši vlastite propise – radi privatnog interesa

FOTO: Facebook / Sindikat biciklista

Stranka ZA GRAD oštro se protivi politici sadašnje gradske uprave koja već tradicionalno pogoduje privatnom interesu i provodi uzurpaciju javnog prostora.

Prilikom jučerašnjeg okupljanja zbog postavljanja nadstrešnica na Cvjetnom trgu, građani su utvrdili da pored drske krađe javnog prostora i zaklanjanja najveće javne klupe, gradske vlasti nisu u stanju ni ispoštovati vlastite propise na koje se pozivaju.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Članak 22. Pravilnika o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina određuje da najmanja širina prolaza, koju treba osigurati između postavljene otvorene terase te horizontalne ili vertikalne zapreke, iznosi 180 cm. Međutim, na jučerašnjem okupljanju građani su utvrdili da udaljenost između klupe uz ogradu crkve i buduće terase iznosi 130 cm, dok je na jednom dijelu za prolaz ostavljeno samo 108 cm![/box]

Gradske vlasti i ranije su to činile

Ovo nije prva situacija u kojoj gradske vlasti ne poštuju vlastite propise. Primjerice, u obnovljenoj Mesničkoj nogostup se mjestimice sužava do prilično škrtih 65 centimetara unatoč gradskoj odluci o minimalnih 1,6m. Zatim, prilikom obnove Koturaške ulice Grad za kretanje pješaka i invalida mjestimice ostavlja 50 centimetara prostora!
Pored drskog nepoštivanja vlastitih propisa prilikom postavljanja nadstrešnica na Cvjetnom trgu, postoji i sumnja u pogodovanje privatnom interesu, što je kazneno djelo, ali u ovom slučaju teško dokazivo. Nažalost, kao i u slučaju izgradnje nogometnog kampa na Sveticama ili izgradnje crkve na Savici, i ovdje se pokazuje nemogućnost građana da ostvare svoje interese jer nisu predviđeni odgovarajući pravni mehanizmi.
“U ovom slučaju doneseno je rješenje koje vrijedi samo u odnosu na Grad i konkretnu privatnu osobu, u ovom slučaju Hoto centar. Međutim, nisu predviđene odgovarajuće procedure i za progon takvih slučajeva. Iz svega se može zaključiti da Grad pojedinačnim propisima može pogodovati privatnom interesu bez mogućnosti ikakvih sankcija”, izjavio je Sandro Salopek, pravni stručnjak stranke ZA GRAD.

>>> ZA NJEGA PRAVILA NE POSTOJE: Horvatinčićeva konstrukcija na Cvjetnom krši gradski pravilnik? (FOTO)

Komentari