Štrajk prosvjetara se nastavlja: Sutra nastave nema ni u Zagrebačkoj županiji

Školski sindikat je na današnjoj pressici objavilo da se cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama nastavlja i sutra. Sutra će u štrajku biti škole u Zagrebačkoj, Vukovarsko- srijemskoj i Karlovačkoj županiji.

Prema dosad prikupljenim podacima o odazivu na današnji štrajk, u osnovnim školama štrajka 93,42 posto, a u srednjim školama 89,01 posto zaposlenih.

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, što je najavio premijer Andrej Plenković, prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u nedjelju, kao odgovor na sindikalne zahtjeve, da će naručiti analizu svih koeficijenata složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi, kako bi svi zaposleni bili pravedno vrednovani.

“Jučer smo čuli najavu da će Vlada osnovati novu grupu Borg, koja će krenuti u spas javnih državnih službi. Najbolje svjetske konzultantske kuće ne rade ispod 500-tinjak milijuna kuna, mislim da je bolje uložiti u ljude u osnovom i srednjem školstvu i ispuniti zahtjeve sindikata”, ironično je to prokomentirao Mihalinec.

Cirkularni štrajk trajat će do 1. studenog

Ciklus cirkularnog štrajka, u kojem se izmjenjuju županije u kojima se organizira štrajk, trajat će do 1. studenog, najavio je Mihalinec ne otkrivši što će sindikati poduzeti nakon toga.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ocijenila je odličan odaziv na štrajk, koji je ušao u dvanaesti dan, kao očekivani odgovor na poteze i poruke Vlade.

“Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markova trga. Ministar rada očito je smatrao da pokušajima prijetnje i ucjene da dani štrajka neće biti plaćeni utjerati strah u kosti zaposlenicima, no ovo danas mu je odgovor”, poručila je Šprem.

Sindikalni čelnici ustvrdili su da zabrana štrajka nema pravni temelj jer je štrajk započet zbog “gospodarsko-socijalnih interesa zaposlenih”, kao što stoji u Zakonu o radu.

“Želim poručiti svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja – budite hrabri, budite dostojni, jer borite se za nešto što je neprocjenjivo, a to je dostojanstvo naše struke”, zaključila je Šprem.


Komentari