Štrajk na zagrebačkom Filozofskom fakultetu nakon referenduma među članovima

FOTO: Srednja.hr

Sindikalna podružnica Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) na zagrebačkom Filozofskome fakultetu (FFZG) priprema štrajk svojih članova i ostalih zaposlenika.

Prvo će provesti referendum među svojim članovima planiran za 20. i 21. veljače, a odluku o provođenju referenduma sindikalna će podružnica donijeti s obzirom na ishod sjednice Fakultetskoga vijeća FFZG-a, najavljene za četvrtak, 16. veljače.

Sindikalna podružnica štrajk u kojeg ulazi ne nameće voljom sindikalnih povjerenika nego će, kako je Statutom Sindikata predviđeno, prvo provesti referendum među svojim članovima.

Referendum je planiran za 20. i 21. veljače, a odluku o provođenju referenduma sindikalna će podružnica donijeti s obzirom na ishod sjednice Fakultetskoga vijeća FFZG-a zakazane za četvrtak, 16. veljače, priopćio je u srijedu navečer glavni povjerenik NSZVO-na Filozofskome fakultetu izv. prof. Predrag Marković.

U priopćenju stoji da će, ako će se Statutom predviđena većina članova sindikata izjasniti za štrajk, tada Sindikalna podružnica početi predviđene korake za provedbu štrajka.

Glavni sindikalni povjerenik podsjeća da je 3. veljače sindikalna podružnica na FF-u uputila o. d. dekana Željku Holjevcu zahtjev da se nastavi prekinuta sjednica Fakultetskoga vijeća od 31. siječnja ove godine i to na temelju zahtjeva članova Sindikata, zaposlenika Fakulteta, da se poduzmu konkretne sindikalne akcije kako bi se, u prvom redu, osigurala mogućnost ostvarivanja njihovih radnih, socijalnih, gospodarskih i profesionalnih prava i interesa, uključujući i pravo zaposlenika da preko rada samoga Vijeća sudjeluju u upravljanju fakultetom.

Žele rješenje višemjesečne krize u redovnom funkcioniranju fakulteta

Sindikat smatra da je sjednica Fakultetskoga vijeća, zakazana za 16. veljače, posljednja mogućnost da se počne rješavati višemjesečna kriza u redovnome funkcioniranju FF-a, ali i Sveučilišta u Zagrebu.

Stav je sindikalne podružnice NSZVO-a da čelnik ustanove može postupati isključivo po Statutu FF-a ,a to znači da je dužan voditi sjednicu u skladu s voljom većine članova Vijeća.

Tu prije svega, navodi se, sindikat misli na spor oko utvrđivanja dnevnoga reda sjednice. Prema Statutu, dekan predlaže dnevni red, a Vijeće ga usvaja većinom glasova prisutnih članova.

Svaku opstrukciju Statuta fakulteta, utvrđene procedure, a naposljetku i demokratskih načela od strane čelnika ustanove ili bilo kojeg drugog pojedinca ili skupine u Vijeću, koja bi ponovo dovela do prekida sjednice Vijeća i ponovnog odgađanja svih neriješenih predmeta, bit će, ističe se, razlog za pokretanje štrajka zaposlenika na FF-u.

Sindikat smatra kako su u ovom slučaju, nakon više od četiri mjeseca, iscrpljene sve druge pravne mogućnosti djelovanja i rješavanja nastale situacije unutar sustava visokog obrazovanja i znanosti, te da je ovime kriza upravljanja na Filozofskom fakultetu i Sveučilištu u Zagrebu izašla van okvira mogućnosti redovnog institucionalnog upravljanja.


Komentari