Stožer Zagrebačke županije: Preporučuje se odgoda svih skupova na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije poziva organizatore većih skupova i okupljanja da obrate pozornost na preporuke Stožera civilne zaštite RH, prenosi N1.

Mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova su sljedeće:

1. Preporuča se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi

2. Svi organizatori okupljanja (većih i manjih) dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:

Jasno su istaknute sljedeće upute:

– https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf

– https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

– Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima

– Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt

– Dati jasnu uputu sudionicima ukoliko imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije

– Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute

Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, Nenad Babić, apelira na organizatore da obavezno razmotre odgađanje skupova na kojima se predviđa više od 1000 ljudi. U slučaju da organizatori ipak žele održati skup obavezno se moraju javiti Županijskom stožeru najranije 7 dana prije događanja na e-mail [email protected] kako bi ishodili suglasnost Stožera i Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Skupovi i okupljanja na kojima se predviđa manje od 1000 ljudi ne moraju imati suglasnost Županijskog stožera, ali moraju ispuniti gore najviše higijenske standarde, priopćili su iz stožera.

Ponovili su i upute za građane.

“Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (Lombardija, provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje su boravile unutar 14 dana u gore navedenim državama, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa”, priopćeno je iz Stožera.

Također, Županijski stožer Civilne zaštite ističe za stanovnike Zagrebačke županije da u slučaju sumnje na koronavirus ne dolaze osobno u domove zdravlja i prostore hitne medicine već da prema gore navedenim uputama kontaktiraju svog liječnika ili dežurnog epidemiologa koji će u slučaju potrebe osigurati prijevoz pacijenata. Dežurni broj pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije je 0994827486.

Također, pozivaju se svi stanovnici Zagrebačke županije da se pridržavaju navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti i na web stranicama https://civilna-zastita.gov.hr/


Komentari