STOTINE PROSVJEDOVALE: ‘Počasni doktorat gradonačelniku jer plaća struju i vodu akademiji? Pa ne plaća iz svog džepa!’

Foto: Zagreb.info

Kako je i najavljeno, danas u 17:30 održan je prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću na kojem se okupilo više stotina sveučilišnih profesora, bivših i sadašnjih studenata, drugih članova akademske zajednice, ali i običnih građana.

Svi su složni u jednom – namjera dodjele počasnog doktorata gradonačelniku je sramota za Sveučilište i svjedoči o očitoj korupciji i nepotizmu, koji vladaju čak i u akademskim krugovima.

Foto: Zagreb.info

“Došao sam prosvjedovati protiv te besramne odluke da jedna osoba kao što je gospodin Bandić dobije počasni doktorat. Ukratko, neukusu treba reći ne i nepotizmu. Mislim da nam je društvo preplavljeno nepotizmom i korupcijom, ali ovo je danas krajnji izraz bezobrazluka i bahatosti Sveučilišta”, kaže Mario, bivši student Fakulteta političkih znanosti.

Također, kaže da nije čuo kako je dekan Muzičke akademije obrazložio ovaj prijedlog, ali zaključuje “takvi su vjerojatno odnosi snaga u akademiji – ruka ruku mije”.

“Prvo, nepristojno je da netko tko je pod optužnicama uopće dolazi u obzir da bi dobio doktorat. S druge strane, nije uobičajeno da nešto što je dužnost svakog gradonačelnika da se brine za napredak kulture ili znanosti pa prijedlog da zato što je on osigurao završetak radova na Muzičkoj akademiji također nije odgovarajući”, smatra Rada Borić, zastupnica Gradske skupštine.

“Zar ćemo dodijeliti gradonačelniku počasni doktorat jer plaća struju i vodu akademiji koja nema sredstva? Pa to mi građani sve plaćamo. To nije neka privilegija da gradonačelnik to plaća iz svog džepa”, dodaje Borić.

Foto: Zagreb.info

S druge strane, Nenad Ljubić, član Vidre i Zelenog odreda smatra da iako su takvi postupci ispunjavanje dužnosti gradonačelnika, da neki mogu zaslužiti i na taj način počasni doktorat.

“Ovisi koliko je svojim radom doprinio društvu, napretku zajednice. Ja bi dao doktorat nekom tko nas ne unazađuje. Prema tome, Bandić definitivno ne zaslužuje nagradu akademske zajednice”, zaključuje Ljubić.

S njim se slaže i Borić koja dodaje da nije toliko sporan prijedlog, ni gradonačelnik, već oni koji su ga predložili.

“Dakle, gradonačelnik nije stvarno ni kriv ni zaslužan za taj prijedlog. To govori da imamo korupciju u svim područjima života, pa čak i na Sveučilištu. Svi znamo kako grad i rektor Boras dodjeljuju sredstva drugim fakultetima”, kaže Borić.

Foto: Zagreb.info

Otkad se kroz medije provlači sporno pitanje počasnog doktorata Milanu Bandiću, paralelno s tim govori se i o već dodjeljenom počasno doktoratu Draganu Čoviću, koji nije izazvao reakcije kakvima svjedočimo danas.

“Ne znam zašto nismo ogranizirali prosvjed da se ne dodjeli doktorat Čoviću. Sada se čini da je došlo vrijeme da građani prepoznaju da se ovdje više ne radi niti o etičkim vrijednostima, niti o demokratskim”, zaključuje Borić.


Komentari