Stojak: ‘Unatoč našim upozorenjima na kobno križanje Klaićeve i Kačićeve, postavljene su jedino nadzorne kamere’

Facebook

Pitanje sigurnosti raskrižja Klaićeva-Kačićeva u Gradu Zagrebu.

Prometne nesreće poput one u subotu, u kojoj je oko 13 sati,na križanju Klaićeve i Kačićeve ulice u Zagrebu u sudaru Renault Meganea II i Citroën Saxa poginuo 9-godišnji dječak, posebno su tragične.

>>> Policija napokon otkrila tko je kriv za tragičnu nesreću

>>>Stravična nesreća u Zagrebu: Auto se zabio u dječaka, preminuo je u bolnici

‘Jedino što je napravljeno je postavljanje nadzornih kamera’

Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba zatražila je od gradonačelnika i odgovornih službi Grada Zagreba da se konačno pokrenu po pitanju povećanja sigurnosti raskrižja Klaićeva-Kačićeva u Gradu Zagrebu.

Istaknuli su i da je gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak još 2014. godine pokrenuo isto pitanje, kada je tražio da nadležni poduzmu odgovarajuće poteze kako bi se izbjegle tragedije, a tada su mu iz gradskih službi odgovorili da su već pokrenuti procesi u svrhu unaprijeđenja i poboljšanja postojeće regulacije prometa.

Prije više od tri godine upozorili smo na neodrživo stanje prometa na križanju Klaićeve i Kačićeve, a s obzirom na česte, nažalost, ponekad i sa smrtnim ishodom, prometne nesreće. Tražili smo od gradskih vlasti hitnu reakciju, upozorili na nedostatke kako raskršća, tako i prometne signalizacije i semafora. Predložili smo, između ostalog, da se hitno napravi opsežna prometno-tehnička analiza, sve kako bi se žurno povećala sigurnost raskršća, povećala preglednost semafora, uskladili/sinkronizirali semafori… Jedino što je napravljeno od tada je postavljanje nadzornih kamera, koje je trebalo postaviti, ali koje su u čitavom sustavu trebale biti posljednje u nizu“, istaknuo je Stojak.

Dodao je da su osnovni preduvjeti nesigurnosti na raskršću i dalje ostali isti – neriješeni: “Ne možemo se oteti dojmu da je to puko prebacivanje odgovornosti između nadležnih gradskih ureda i policije, dok se za to vrijeme događaju tragični slučajevi, kao ovaj posljednji u subotu. Najiskrenije se nadam da su svi odgovorni sada shvatili da čekanja više nema, da se pod hitno mora krenuti s analizom raskršća i što prije donijeti stručna prometna rješenja.

Do tada, smatra zastupnik Stojak,  postavljanje tzv. uspornika prometa u Klaićevoj i Kačićevoj pomoglo bi u smirivanju brzine, kao i dnevna prisutnost prometne policije na tom potezu, sve kako bi se vozači upozorili da moraju puno opreznije voziti tim dijelom.

Također, pod hitno bi se trebali sinkronizirati semafori, tako da budu u jednoj liniji od HNK gdje završava “Zeleni val”, pa sve do ulice Republike Austrije gdje završava Klaićeva. To su neka brza rješenja koja bi svakako pridonijela većoj sigurnosti svih sudionika u prometu, dok se ne napravi prava prometno-tehnička analiza i raskršće riješi po svim pravilima struke“, kazao nam je HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak.

>>>‘Ukleto raskrižje’: Stručnjak otkriva zbog čega je došlo do tragične nesreće


Komentari