Stojak o osnivanju novih gradskih ureda: ‘Bojim se da od ove koalicije u Zagrebu ne možemo ništa dobroga očekivati’

FOTO: Dražen Komar

HNS-ov gradski zastupnik na konferenciji za medije dotaknuo se teme osnivanja novih gradskih ureda.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podijelit će se na tri zasebna ureda, a osniva se i novi Gradski ured za međugradsku i međunarodnu suradnju. Broj gradskih ureda time se penje na 25.

Ovo je bila tema koje se danas dotaknuo HNS – ov gradski zastupnik Tomislav Stojak na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

“Gradska uprava koja je sama po sebi glomazna, postaje još veća i još glomaznija te po mom mišljenju postat će jedna izuzetno neučinkovita uprava. S ovakvim velikim brojem ureda ona će biti još manje okrenuta građanima. Trebamo se upitati kakva nam Gradska ureda i koji nam uredi uopće trebaju. Ovo je neozbiljno i nešto što ja kao gradski zastupnik ne mogu podržati. Kada bi ovo razdvajanje, konkretno mislim na sport i obrazovanje, pridonijelo da se, umjesto skupih privatnih prostora koje smo iznajmili za škole i vrtiće, izgrade novi prostori, onda bi taj ured imao smisla”, kazao je Stojak te dodao da se nada da će ovaj ured riješiti brojne probleme nakupljene u zagrebačkim školama i vrtićima.

“Da se kroz samostalni ured za obrazovanje ubuduće izgrade nove školske zgrade umjesto da se za naše novce iznajmljuju skupi privatni prostori za smještaj vrtića i škola, ili da se kroz taj ured planiraju riješiti problemi dotrajalosti vrtićkih objekata, prehrana djece, kvalitetniji status odgajatelja, teta, učitelja i profesora, onda bi takvu odluku mogli pozdraviti.

Da se kroz samostalni ured za kulturu želi poboljšati status djelatnika u kulturi, povećati potpora urbanoj i nezavisnoj kulturnoj sceni, poboljšati status plesnih umjetnika i Zagrebačkog plesnog centra, da se želi provesti kontrola trošenja proračunskih sredstava u kulturnim ustanovama i institucijama, onda bi mogli reći da takav ured ima smisla.

Da se, uostalom, kroz samostalni ured za sport i mlade želi posvetiti veća pozornost sportskoj rekreaciji, sportu za sve, kvalitetnijim igralištima i dvoranama za naše klince, učenike i studente, te da sportski klubovi u Zagrebu imaju bolje i prema jasnim kriterijima određeno financiranje, onda bi sve ovo imalo smisla”, rekao je Stojak.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

“Ali, opravdano se bojim da to nisu osnovni motivi za osnivanjem novih ureda, već ispunjavanje odredbi koalicijskog sporazuma Milana Bandića, HDZ-a i stranke Hasanbegović-Esih, na način da svatko od njih dobije svog pročelnika, najmanje tri zamjenika, više od nekoliko pomoćnika”, istaknuo je Stojak, napomenuvši da je proračun ureda za obrazovanje, kulturu i sport 2,6 milijardi kuna te da je to zapravo osnovni razlog osnivanja novih ureda – kontrolirati kroz ta tri resora raspodjelu više od trećine gradskog proračuna, koji iznosi 7,2 milijardi kuna.

“Uostalom, kada pogledate izvršenje proračuna za 2016. u segmentu kapitalne izgradnje objekata društvenih djelatnosti, a to su vrtići, škole, sportski objekti, objekti zdravstva i socijalne zaštite, koje je na razini od svega 64 %, onda je potpuno jasno da niti do sada segment obrazovanja, kulture i sporta nije bio u fokusu vladajuće garniture u gradu, niti će to biti ubuduće.

Na kraju, Stojak je upitao gradonačelnika i skupštinsku većinu što se događa s dugo najavljivanim projektima i aktivnostima u gradu.

“Gdje su skele po gradu, kada kreće uređenje fasada? Kada će krenuti nove dozvole za taksiste, gdje je zapelo uređenje Savskoga mosta, Mosta slobode, Mosta mladosti? Što se događa s planom uređenja Doma sportova? Zašto se nije započelo s izgradnjom krova na tržnici u Španskom ili uređenjem tržnice u Vrapču? Gdje je nestala „vizija“ gradonačelnika o uređenju tržnice na Branimircu? Naposljetku, kada će konačno početi izgradnja produžetka Baštijanove ulice, koja je buduća okosnica prometa u zapadnom dijelu Zagreba, koja spaja Voltino, Rudeš, Špansko, Malešnicu?”

“Ništa od toga nije započeto i ne zna se kada će! Bojim se da od ove koalicije u Zagrebu ne možemo ništa dobroga očekivati”, zaključio je Tomislav Stojak.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar


Komentari