Evo što Zagrepčani misle o POLICIJSKOJ BICIKLISTIČKOJ patroli

PUZ Screenshot

Pitali smo ih hoće li se osjećati sigurnije i hoće li biti efikasna.

Jučer je predstavljen pilot-projekt policijske bicklističke ophodnje na području Grada Zagreba. Cilj uvođenja biciklističke patrole je povećanje prisutnosti i mobilnost djelatnika policije te jačanje povjerenja između građana i policije. Želi se što neposrednijim kontaktom prići građanima i time dovesti do osjećaja veće sigurnosti.

Ovaj projekt već više od godinu i pol živi na području Zagrebačke županije, točnije u Samoboru, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Sv. Nedelji. Sada je na red došao Zagreb. Bicklističke ophodnje uvode se u četiri policijske postaje, a jučer je predstavljeno prvih osam službenika koji će svoj posao odrađivati na bicklima.

Dosadađnja iskustva s policajcima na biciklima su uglavnom pozitivna, a rezultat je bolja komunikacija, jačanje povjerenja i veća prisutnost policije na javnim mjestima. Policija ovime promovira zdrav način života, očuvanje okoliša i sam bicklizam.

Pitali smo građane Zagreba što misle o uvođenju biciklističke patrole, hoće li biti efikasne i hoće li se oni osjećati sigurnije.

“Mislim da je to dobar potez, ovako će imati dobar pregled situacije i moći će brže reagirati u određenim situacijama”, kaže Martina za Zagreb.info.

“Sigurno će biti efikasnije ove kvartovske patrole, bolje da su na biciklima nego pješice. Brže će se kretati, a samim time i brže moći zaustaviti neku kriminalnu radnju. Da, osjećao bih se sigurnije“, kaže Borna.

“Tako bi se smanjile krađe sitne krađe, a vjerojatno bi građani bolje komunicirali s policijom, nekako bi se tako činili pristupačnijima. Mislim kako bi trebalo uvesti na više lokacija”, kaže Ankica.

Ima i onih građana koji se protive takvoj inicijativi. “Smatram da je to nepotrebno i suludo utučen novac. Sama infrastrukutra cesta je neadekvatno postavljena za njih i već duže vrijeme ne možemo na zelenu granu po tom pitanju. Sigurnost ne ulijeva ni službena policija, a kamoli ta nova služba. Tako da, ne, ne bih se osjećao sigurnije”, oštar je bio Marko.

“Nisam baš siguran da će im se to isplatiti, možda u ljetne dane kada nema nikoga i kada ne pada kiša i snijeg, ali ne znak kakve koristi imamo od njih u onih mjeseci kada počinje hladno i ružno vrijeme. Tajming im baš nije nešto, ajde da su to napravili u proljeće, ali sad je besmisleno”, kaže Darko za Zagreb.info


Komentari