ŠTO VATROGASCI ZNAJU, A MI NE ZNAMO? Spremni su za najizazovniju sezonu do sada!

Ilustracija (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) provodi pripreme kako bi što spremnije dočekala novu protupožarnu sezonu, za koju navodi da bi mogla biti najizazovnija do sada, pa će ove godine biti angažirano 1400 profesionalnih i 3000 dobrovoljnih vatrogasaca.

Pripreme svih sastavnica HVZ-a provode se, kao i svake godine, kroz vladin Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara. Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, kao dijelu sustava domovinske sigurnosti, kroz ovogodišnji Program osigurano je 25 milijuna kuna.

HVZ otkriva u odgovoru Hini da su ususret novoj protupožarnoj sezoni održali veliki broj sastanaka sa županijskim zapovjednicima te predstavnicima vojske, policije, meteorološkog zavoda.

Ove će godine angažirati oko 1400 profesionalnih vatrogasaca iz 39 javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) s priobalja te nešto manje od 3000 dobrovoljnih vatrogasaca iz 283 DVD-a.

Tijekom sezone planira se zaposliti još više od 1000 sezonskih vatrogasaca, za koje će HVZ osigurati sredstva u iznosu od 4000 kuna za svakog od njih, a ostatak lokalna zajednica.

“Tu treba pribrojati i 60-ak pripadnika intervencijskih vatrogasnih postrojbi i 70-ak vatrogasaca s kontinenta te 20-ak vatrogasnih vozila za sezonu angažiranih putem HVZ-a u jednoj smjeni na deset mjesta, pretežno na otocima”, navodi HVZ.

Šest kanadera, šest air-tractora, helikopteri…

Na raspolaganju će biti i do šest zrakoplova kanadera, do šest izviđačko-navalnih zrakoplova tipa air-tractor i jedan transportni helikopter.

Vatrogasci su proveli uvježbavanje u radu s helikopterom Mi-8 s kojim je provedeno i osposobljavanje za desantiranje i gašenje šumskih požara.

MORH je za vatrogasce, od 1. lipnja do 30. rujna, osigurao do 200 pripadnika spremnih za intervenciju te dodatne snage za ojačavanje.

Osigurao je i mornaričke snage, koje broje po jedan desantni brod minopolagač, jedan desantni jurišni brod, dvije gumene brodice i sustave bespilotnih zrakoplova.

Glavno vatrogasno zapovjedništvo tijekom protupožarne sezone bit će smješteno u Divuljama, gdje će korištenjem naprednih tehnologija imati stalan uvid u stanje na požarištima.

HVZ od prošle godine na raspolaganju ima i 91 novo vozilo za potrebe DVD-ova i drugih postrojbi, a proveden je i projekt nabave 150-ak kombi i pickup vozila.

“Ako se tomu pribroje i vozila iz robnih rezervi te vozila koja je nabavljala lokalna samouprava, u posljednjih nekoliko godina je u vatrogastvo ušlo oko 400 novih vozila”, napominje HVZ.

U tijeku priprema je još nabava vatrogasne zaštitne opreme te se opremaju intervencijske vatrogasne snage.

Očekivanja za sezonu: Sve ovisi o vremenskim uvjetima

Iako je po opremljenosti sustav protupožarne obrane spreman za svaki izazov, iz HVZ-a naglašavaju kako će težina sezone ovisiti o meteorološkim uvjetima, a sukladno prognozama DHMZ-a na raspolaganje će stavljati i dodatne snage.

Upozoravaju, ako se nastavi sušno razdoblje koje smo imali tijekom zime i proljeća, da je za očekivati veći broj požara.

HVZ navodi da je popuštanje epidemioloških mjera uvelike pomoglo u povećanju broja obuka i predavanja za vatrogasce.

“Tu se ne radi samo o obukama za interveniranje na požarima otvorenog prostora, već i o obukama i osposobljavanjima za spašavanje iz dubine i s visine, tehničke intervencije, gašenje požara objekata”, kažu u vatrogasnoj zajednici.

Prije samog početka sezone, u planu je i velika međuresorna vježba “Sigurnost”, gdje će s vatrogascima sudjelovati i ostali subjekti sustava domovinske sigurnosti.

Do sada u 2022. godini 106 posto više požara

Iako najteži dio protupožarne sezone tek dolazi, vatrogasci su do sada imali veliki broj požara. Do sredine travnja bilo ih je 4565, što je 106 posto više nego u prošloj godini.

Opožarenih područja je čak za 220 posto više, odnosno gorjelo je gotovo 37 tisuća hektara, u odnosu na 2021. kada je opožareno nešto više od 11 i pol tisuća hektara.

Do sredine travnja zračne snage koristile su se na 23 požara, što je gotovo upola više nego prošle godine (14), a zabilježeno je i povećanje u broju manjih požara, gdje su zabilježili 586 požara u ovoj godini, u odnosu na 283 prošle.

Porast manjih požara može se povezati sa spaljivanjem biljnog otpada, jer se to najviše radi prije ljeta, a vatrogasci poručuju građanima da radije bio-otpad ekološki zbrinu.

Ove godine je zabilježen i jedan smrtni slučaj na požarištu te dvije ozlijeđene osobe.

Vatrogasci su istaknuli i brojne intervencije na kojima su djelovali, a koje nisu požar, poput onih nakon zadnjeg potresa koji je pogodio Hercegovinu, gdje su sanirali štetu na objektima u Metkoviću te bili na ispomoći u Čapljini.


Komentari