‘ŠTO SE TO DOGAĐA S KLIMOM?’ Edukativne eko-radionice približavaju djeci problematiku klimatskih promjena

Foto: Press

Izdavačka kuća Indigo knjiga i Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR započeli su program edukativnih radionica na temu “Što se to događa s klimom?” u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba.

Radionice su dosad održane u Gradskoj knjižnici, knjižnici Kajfešov brijeg i knjižnici Dugave. Održavanje programa potpomogao je Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.  Program ekološke pismenosti “Što se to događa s klimom?” za zagrebačke osnovnoškolce osmišljen je kao serija interaktivnih događanja koji se temelje na istoimenom edukativnom stripu namijenjenom djeci i mladima u izdanju nakladnika Indigo knjige iz Zagreba.

Naime, radi se o popularno-znanstvenom stripu čiji su autori istaknuti norveški novinar iz područja ekologije Ole Mathismoen i nagrađivana ilustratorica Jenny Jordahl.

Foto: Press

Edukativno i zabavno

Zašto uopće dolazi do klimatskih promjena, koje su njihove posljedice te što mi možemo učiniti u vezi s tim, samo su neka od pitanja za čijim odgovorima tragaju glavni likovi stripa „Što se to događa s klimom?“. Na svom putovanju likovi susreću životinje, ptice i ribe koje im govore kako globalno zagrijavanje utječe na njihove životne uvjete te izbliza promatraju dramatične posljedice klimatskih promjena.

Ovaj strip upoznaje nas i sa sivim gradovima u kojima danas živimo i njihovom alternativom – zelenim gradovima, te na pametan, zabavan i svima razumljiv način pomaže djeci i mladima da lakše shvate ovu ozbiljnu i važnu temu i uvide kako svaki pojedinac može doprinijeti stvaranju čišćeg i zdravijeg životnog okruženja.

Foto: Press

Cilj ovih radionica, osim što djeci približavaju problematiku klimatskih promjena, jest i poticanje na čitanje te kreativno razmišljanje i izražavanje.

U okviru radionica djeca izvode različite pokuse, crtaju, u razgovoru s edukatorima iznose svoja zapažanja o klimatskim promjenama te daju tekstualne i slikovne prijedloge kako grad Zagreb učiniti zelenijim i ugodnijim za život. Na temelju prijedloga sudionika radionica sastavit će se Povelja mladih za zeleniji Zagreb i predstaviti gradskim vlastima.


Komentari