Što se događa u Dječjoj bolnici Srebrnjak? Nogalo o zapošljavanju protivno pravilima, sistematizaciji pred novu vlast, ali i uvijek prisutnim uhljebima

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, a sada nezaposlena osoba, suspendirana sa svog radnog mjesta, Boro Nogalo gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje se osvrnuo na stanje u toj dječjoj bolnici, ali i hrvatskom zdravstvu.

Ističe kako od njegove smjene, broj pacijenata u bolnici opada, a dugovi enormno rastu. “Najgora smo bolnica u Republici Hrvatskoj po realizaciji”, smatra pa tvrdi i kako je u toj ustanovi u tijeku sistematizacija pred ustroj nove vlasti u Gradu Zagrebu, no osvrće se potom i na odluku da se do sazivanja nove gradske Skupštine ne vrše imenovanja, ali bolnica to navodno ne uzima u obzir. Nogalo smatra kako se isto događa jer netko želi staviti “svoje ljude” na određene pozicije.

Tvrdi kako je u mjesec i pol dana zaposleno sedam ljudi, ali i 30 osoba za administraciju. Govori kako je kompletna uprava nova, a dovedeno je pet pravnika i dovodi ih se još. “Specijalizant je i dalje ravnatelj bolnice, toga nema nigdje u svijetu”, naveo je.

Uhljebi i politika u sustavu

Smatra i kako hrvatsko javno zdravstva kanalizira pacijenta u privatni sektor, a onda najskuplje zahvate rade u javnom sektoru. “Privatne poliklinike niču kao gljive oko velikih kliničkih centara. Svi veliki šefovi, predstojnici, pročelnici, ravnatelji… ili surađuju s privatnim poliklinikama ili imaju udjele u vlasništvu. Takav sustav je neodrživ, pravni okvir je loš”, smatra, ali i zaključuje kako se svi ravnatelji bolnica biraju politički. “I ono što je najvažnije, negativna je selekcija. Cijela piramida ide do šefa kuhinje. Ta politička priča koja generira te sve uhljebe, negativce, dovela je do toga da su mnogi sposobni otišli van. Upravo ti uhljebi, negativci vladaju sustavom”, zaključio je.

O svemu navedenom upitali smo i Dječju bolnicu Srebrnjak, a njihov odgovor objavit ćemo po zaprimanju.


Komentari