ŠTO ĆE BITI S 15-ICOM? Doznajemo zašto se planira ukinuti tramvajsku liniju i hoće li plan zaista zaživjeti

Linija broj 15 (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Nakon što je u četvrtak na sjednici gradske skupštine u hitnu proceduru stavljen Plan prometa Zagrebačkog električnog tramvaja za 2023. godinu, javnosti je za oko posebno zapeo dio o ukidanju tramvajske linije 15 Mihaljevac – Gračansko Dolje.

Kako je Zagreb.info jučer pisao, prema planu, linija broj 15 bi se trebala ukinuti u jesen iduće godine, a ruta tog tramvaja trebala bi se dodati tramvaju broj 14 koji trenutno vozi samo do okretišta Mihaljevac.

O svemu smo upitali i ZET, iz kojeg su nam objasnili da ukidanje 15-ice i produženje 14-ice, zasad nije nešto što će se definitivno dogoditi. Štoviše, nije ovo ni prvi put da to spominju u svojim planovima.

“Odluka o ovome nije još donesena, već je riječ o uobičajenom postupku koji je proveden i prošle godine, kako bi se osigurali preduvjeti za provedbu istoga ukoliko se ukaže potreba za dodatnom optimizacijom organizacije tramvajskog prijevoza i povećanjem frekventnosti polazaka na koridoru do Gračanskog Dolja, odnosno do žičare Sljeme”, objasnili su nam iz ZET-a.

Dodali su i kako je to eventualno produljenje tramvajske linije 14 do Gračanskog Dolja u zamjenu za tramvajsku liniju 15 Mihaljevac – Gračansko Dolje potaknuto radi izgradnje i puštanja u promet zagrebačke žičare.

Ukidanje 15-ice bi tu potencijalno moglo unaprijediti uslugu prijevoza do žičare, ali kako konkretne potrebe trenutno nema već je ovo, po svemu sudeći, osiguranje za svaki slučaj, ali odlazak tramvaja s najkraćom rutom u gradu iduće jeseni zasad nije zagarantirano.


Komentari