ŠTO S BIOOTPADOM I JE LI CENTAR GRADA PRIVILEGIRAN? Tomašević uoči novog modela za otpad: ‘Konačno ćemo maknuti kante s ulica’

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX / Zagreb.info

Zagrepčani sitno broje do početka novog modela sakupljanja miješanog otpada. Uskoro će se za miješani otpad koristiti samo plave ZG vrećice u posebnim spremnicima pred stambenim zgradama i domovima građana, no jedno od gorućih pitanja kod novog modela odvoza otpada u Zagrebu jest – centar grada.

Mnoge brine što će biti s onim zgradama u centru grada u kojima se stanari nisu dogovorili što će učiniti sa spremnicima.

Kako je ranije najavljeno, stanari u centru će ostati bez svih spremnika koji sada stoje na javnim površinama, osim onih zgrada čiji su se stanari već uspjeli dogovoriti gdje će unutar zgrada smjestiti svoje spremnike.

Otpad se u vrećama iznosi navečer

Oni kod kojih tog dogovora nema vreće s otpadom će iznositi na javnu površinu pred svojim zgradama svaki dan između 20 i 22 sata, a onda će ih gradska čistoća odvoziti.

Brojne građane brine kao će izgledati grad s vrećama na ulici, a gradonačelnik Tomislav Tomašević je u utorak na konferenciji za medije odgovorio na takve brige.

“To pitanje onda možemo postaviti i u Barceloni, Londonu, Bruxellesu, gdje se vrećice također odvoze navečer. U tim gradovima odvoz ide dva-tri puta tjedno. Mi ovdje uvodimo odvoz otpada svaki dan osim nedjeljom”, rekao je i dodao da je to privremeni model odvoza.

Je li centar grada ”privilegiran”?

Osvrnuo se i na komentare o tome da je centar grada ”privilegiran” u odnosu na druge dijelove jer u centru podzemne spremnike financira upravo Grad.

“Točno je da će podzemni spremnici biti financirani od Grada. Neki će morati nekoliko stotina metara do njih, pogledajte kako je to u Ljubljani. Ne mogu biti ispred svake zgrade“, kaže.

Kamo s biootpadom?

Kada je riječ o odvozu biootpada, Tomašević kaže da će u centru grada ”on ići preko zelenih otoka”.

”Samo miješani otpad se odlaže u plavim ZG vrećicama, a ostalo preko zelenih otoka. Građani mogu svaki dan između 20 i 22 sata ostaviti otpad. Da 24 sata dnevno svaki dan stoji spremnik u centru nema smisla” rekao je.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Biootpad će ići preko zelenih otoka. Samo komunalni otpad će se odvoziti kroz ZG vrećice, a u centru će se vrećice moći odložiti od 20 do 22 sata. Konačno ćemo maknuti kante iz centra grada”, poručuje gradonačelnik.

Dodao je i da kante za otpad mogu stajati i u dvorištima kuća i zgrada, no nakon što Čistoća kante isprazne vlasnici ih moraju vratiti na svoju parcelu ”da ne nagrđuju ulice”. Ako bude potrebe, otpad će se odvoziti i češće, a isto se odnosi i na biootpad.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Osvrnuo se i na preprodavače vrećica koji su svoj ”biznis” navodno već započeli te one koji te vrećice krivotvore. I njih, čini se, čekaju kazne.

”Te su vrećice zaštićene i to je zakonom kažnjivo. Nadam se da građani znaju koje vrećice trebaju kupiti. Nadam se i da besplatne vrećice koje su građani Jakuševca i Mičevca dobili za šest mjeseci unaprijed nisu te koje će se sada naći u prodaji na crno. Jer ako to bude tako, onda ćemo to revidirati”, kaže Tomašević.

Pojedinici ne mogu kvariti sustav

”I karte za tramvaj se mogu krivotvoriti, pa se o tome ne govori. Ne možemo ne imati nikakav sustav jer će nekoliko ljudi kršiti pravila. Trebamo naći način da se kazne oni koji krše pravila”, dodao je.

A kazne ne čekaju samo preprodavače, već i one koji se ne budu pridržavali novo modela za sakupljanje i odvoz otpada.

Gradonačelnik je otkrio da će za fizičke osobe kazne biti između 700 i 1000 kuna, a za pravne i do nekoliko tisuća kuna.

Komentari