ŠTO NAS OČEKUJE U ZAGREBU U 2022.?

Foto: Ana Nilić

Pred Zagrebom je velika godina. Ima novu gradsku upravu, prvu nakon dvadesetogodišnje vladavine Milana Bandića. Mladi su i perspektivni, imaju ambiciju, no imali volje? Može lio Zagreb u manje u godinu dana početi nalikovati na europsku metropolu ili će se i dalje mučiti s pitanjem odvoza smeća i Ljeta na Savi?

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

S Tomaševićem na čelu, ekipi iz Možemo povjeren je veliki zadatak upravljanja najvećim i glavnim gradom Hrvatske. Zasebnom administrativnom jedinicom kompleksne prošlosti i još uvijek nerazmršenih računa.

FOTO: Facebook/platforma Možemo

Hoće li se 2022. pokazati kao top ili flop za aktualnu gradsku vlast ne može se reći, no svakako savjetujemo rješenje otvorenih pitanja iz prošlosti da Zagreb prodiše onako, punim plućima.

Izgradnja vrtića

Nakon naprasnog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj pojavilo se ključno pitanje za zagrebačku administraciju – a, kamo sa svom tom djecom? Zagrebački vrtići rade prepunim kapacitetima, odgojiteljice i odgojitelji rade u strašnim uvjetima, a prosječna brojnost jedne skupine djece je oko 20. To zaista nisu uvjetima u kojima će još nekoliko tisuća djece ući u zagrebačke vrtiće.

Foto: Ana Nilić

No, aktualna gradska vlast kaže da ima rješenje, pa ostaje za vidjeti hoće li se realizirati u novoj godini. Najavljena je, i to dosta ambiciozno, izgradnja četiri nova vrtića sljedeće godine, samo ostaje za vidjeti koji od zagrebačkih kvartova će biti na listi prioriteta.

Rješavanje pitanja obnove

Pitanje obnove aktualno je već gotovo pa dvije godine, od prvog zagrebačkog potresa u ožujku 2020. I dok obnova javnih ustanova ide relativno glatko, nagrabusili su opet – građani. I  nije sva krivica na sporoj gradskoj upravi već je dijele s Vladom, ipak od Zagreba se u idućoj godini očekuje konačno rješenje pitanja obnove stambenih zgrada.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Napravili smo sve što smo mogli, pomogli Fondu i Ministarstvu, pravili svoje natječaje i dijelili po 50 tisuća kuna građanima, podijeljeni su deseci milijuna kuna. Međutim, ne možemo reći da je počela obnova. Tražili smo izmjene zakona i nema više nikakavog alibija od strane države da ne krene u to, rekao je Tomašević prošlog tjedna. A hoće li biti prijateljstva, iz koristi, između države i grada pokazat će politička volja Tomislava Tomaševića.

U suprotnom, Zagreb će i dalje izgledati, pa – ovako kako izgleda.

Ljeto na Savi

Prazne klupe, bend koji svira uz Savu na pozornici, bez ikakve publike, a sve za velike, uzalud bačene novce, jedna su od predizbornih kritika prošle vlasti od strane aktualnog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića.

Pisali smo nedavno kako Ljeto na Savi, ostaje u proračunu za 2022. godinu i to sa izdvojenih 132 tisuće kuna u sklopu tekućeg projekta “Privremeni oblici korištenja obale i okolnog područja rijeke Save”.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

“Planirana sredstva odnose se na obveze iz postojećeg Ugovora te se dio sredstava planira utrošiti na eventualnu koncepciju sadržaja manifestacije za prvu sljedeću priliku koja će omogućiti njeno održavanje”, piše u tekstu izglasanog gradskog proračuna

Zagreb je s Hrvatskim vodama u sklopu spomenutog projekta potpisao ugovor na pet godina, tako da gradska vlast nema baš i previše izbora. No, nadajmo se da će Ljeto na Savi u novoj godini biti uspješnije nego proteklih.

Sljemenska žičara

Sljemenska žičara, barem je tako najavio gradonačelnik bi u promet trebala biti puštena krajem siječnja. Takav je barem bio koncenzus proteklog tjedna, kada smo pisali o najavama budućih projekata gradske vlasti.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Tomašević je kazao da trenutačno predstoji izmjena građevinske dozvole i novo mjere buke na točkama koje definira Državni inspektorat. Nakon toga se pokreće daljnja procedura.

“Žičara bi do kraja siječnja ili početkom veljače trebala biti otvorena i imati sve dozvole”, najavio je Tomašević.

Smeće – nikada dovršena priča

Nakon što je bio prisiljen potpisati ugovor s C.I.O.S.-om Petra Pripuza jer komunalni divovi Zrinjevac i Čistoća ne mogu zbrinjavati biootpad, konkretnih poteza Tomaševića za rješavanje pitanja smeća – nije bilo.

Facebook: Vratite magnoliju

Zagreb i dalje grca u smeću, odvoza nema dovoljno, odnosno količina smeća nikako da padne, reciklažna dvorišta su ili zatvorena ili vam treba rodni list za baciti kauč.

U 2022. očekuje se konačno rješenje pitanja smeća, odnosno da Zagreb barem malo manje nalikuje na Napulj.

Komentari