ŠTO MI TO JEDEMO?! Klali bez dozvole, a onda sumnjivo meso prodavali ugostiteljima

Screenshot YouTube

Ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo financija nastavilo je provoditi koordiniranu akciju suzbijanja sivog tržišta mesom i stokom.

Tijekom prošloga mjeseca na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Šibensko-kninske županije provedena je inspekcija podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, odnosno, prijevoza životinjama u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprječavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke i prerade mesa, priopćili su to iz Ministarstva poljoprivrede.

U tim je dvjema akcijama oduzeto ukupno 2279.6 kilograma mesa i mesnih pripravaka koji su na koncu uništeni, kao i 30 svinja, 39 janjaca, pet telaca i jedno june ukupne težine 1872 kilograma.

Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, odnosno mesnice i jedan privatni stan u kojem se obavljala neregistrirana djelatnost izrade ćevapa i pljeskavica (mesnih pripravaka) te klanje životinja. Te su pljeskavice i ćevapi uglavnom završavali u ugostiteljskim objektima, uglavnom u vlasništvu fizičkih osoba. Ministarstvo tvrdi kako su već ranije postojale sumnje da se na nekim mjestima obavljaju ovakve vrste djelatnosti klanja i prerade životinjskog mesa.

Držali meso bez propisane dokumentacije

U nekim je objektima pak pronađeno meso životinja bez propisane prateće dokumentacija i bez provedenog propisanog veterinarskog pregleda životinja prije klanja. Uz to u dvjema je mesnicama zatečena velika količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije ili identifikacijskih oznaka.

Zbog otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso s pripadajućim organima, kao i mesni pripravci neškodljivo su uklonjeni na propisan način u kafileriji.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su Zakonom propisane upravne mjere te je izdano pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni.


Komentari