ŠTO KADA PARKIRNI AUTOMAT NE RADI? ‘Plaćanje mobitelom ne smije i ne može biti jedini mogući način plaćanja parkiranja!’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Otkako smo na Zagreb.info uveli rubriku Vi pitate, mi odgovaramo, pristižu nam pitanja čitatelja i čitateljica o komunalnim problemima s kojima se suočavaju. Tako nam je pristiglo i pitanje o automatima za naplatu parkinga. Ako imate pitanje, možete ga poslati na [email protected].

Čitateljica je s nama podijelila iskustvo odlaska u Traumatološku bolnicu u Draškovićevoj ulici kada je ostala neugodno iznenađena shvativši da se u blizini ne nalazi niti jedan automat na kojem bi mogla platiti parking novčanicama ili kovanicama.

“Plaćanje mobitelom ne smije i ne može biti jedini mogući način plaćanja parkiranja, budući da se i kiosci  “mogu tražiti svijećom” kako bi se kupila parkirališna karta”, napisala nam je čitateljica.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Kako bismo saznali što se događa, Gradu Zagrebu smo poslali upit, a oni su nam odgovorili kako “se u Draškovićevoj, Kišpatićevoj, Klaićevoj i Jordanovcu nalaze novi parkirališni aparati koji su u funkciji, dok se u Petrovoj i u Vinogradskoj nalaze stari parkirališni automati, kao što je to slučaj i na području Kruga i Savice.”

Parking automati u fazi modernizacije

Iz Grada Zagreba u upitu su nam odgovorili kako isključivo stariji modeli parkirališnih automata trenutno nisu u funkciji.

“Takvih je automata ukupno 340, a u funkciji je i 100 novih, modernih automata na kojima se može plaćati i bankovnim karticama.”

U odgovoru su također naveli podatak iz predpandemijske 2019. da je samo 13 posto parkirališnih karata kupljeno putem parkirališnih automata

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Dakle, suprotno uvriježenom mišljenju u javnosti, parkirališni automati polako gube na svojoj značajnosti”, stoji u odgovoru iz Grada, ali napominju da su svjesni kako postoje korisnici koji su parking navikli plaćati isključivo na automatima, a pogotovo stariji sugrađani, pa navode da će “po završetku tehničke nadogradnje mogućnost kupnje parkirališnih karata putem svih parkirališnih automata opet biti dostupna.”

“Do tada, našim korisnicima su na raspolaganju ostali oblici plaćanja parkiranja”, navode iz grada i podsjećaju da na starim automatima postoji podsjetnik o ostalim oblicima plaćanja te individualizirana obavijest o najbližoj lokaciji kioska Tiska ili iNovina na kojima se može kupiti parking karta.

Javna nabava u tijeku

Podružnica Zagrebparking je u 2019. godini, kako bi se pravovremeno pripremila na zakonske izmjene vezane uz Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, istražila mogućnosti nadogradnje parkirališnih automata te tijekom 2020. godine izvršila potrebna testiranja dostupnih mogućnosti, saznali smo iz Grada Zagreba.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Po završenoj procjeni potreba, inicirali smo pokretanje postupka javne nabave za nadogradnju postojećih parkirališnih automata. Proces je trenutno u fazi evaluacije i odabira ponuditelja.”


Komentari