Što kad je učitelj u samoizolaciji, a zamjene nema? Mogu li učenici polagati ispite?

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Prošla školska godina bila je poprilično izazovna dolaskom koronavirusa, a početkom nove školske godine utvrđeno je kako su upravo niži razredi osnovnih škola imali najviše problema u svladavanju gradiva putem online nastave.

Nova godina je počela, Ministarstvo obrazovanja odredilo je tri modela nastaVe, model A, model B i model C, a kako se viruš širi tako sve više učenika i škola prelazi na model B i model C.

Podsjetimo, prema modelu A svi učenici idu u školu, modelu B nastava se odvija djelomično online, a djelomično uživo, dok se po modelu C kompletna nastava za sve učenike provodi online.

No, što kad učenici nastavu pohađaju po modelu A, učitelj završi u samoizolaciji, a roditelji nemaju dovoljno znanja niti vještina naučiti i pomoći djeci svladati gradivo, koje pak učenici sami, bez mentorstva teško mogu savladati, i ima li smisla tada raditi ispite znanja?

Za odgovor na ovo pitanje, a koje se pojavilo kao problem u praksi, obratili smo se nadležnom MinistarsTvu.

“U slučaju da se nastava u školi održava po Modelu A te se i nastava izbornih predmeta održava u školi, nakon odlaska učitelja u samoizolaciju škola treba organizirati zamjenu za učitelja koji je u samoizolaciji“, pojašnjavaju iz Ministarstva, te dodaju:

“Mišljenja smo da učenici ne bi trebali pisati provjeru znanja dok s učiteljem ne ponove i uvježbaju sadržaje kako bi se ostvarili najbolji planirani ishodi.

Učenicima koji nastavu prate na daljinu, roditelji ili staratelji dužni su prenijeti upute učitelja i u mjeri u kojoj je to moguće, nadzirati njihov rad, a za dodatne upute ili savjete obratiti se učitelju, odnosno stručnom suradniku škole. Pri tome se učitelji pozivaju da realno procjene mogućnosti učenika u nastavi na daljinu te da ne precjenjuju ulogu roditelja koji trebaju poticati učenike na učenje, ali ne i učiti s njima.

Konkretno, ako je učitelj u samoizolaciji, a učenici u školi ,te se nastava odvija po modelu A, škola treba osigurati zamjenu za odsutnog učitelja, pojašnjavaju iz Ministarstva.

“Činjenica je da se izborna nastava, sukladno Preporukama može izvoditi i na daljinu, ako su u nju uključeni učenici različitih razrednih odjela, ali u tom slučaju učitelj/ica je dužan /dužna izvoditi nastavu na daljinu.

Ministarstvo na sve upite odgovara, a provjerava i zaprimljene primjedbe, navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, stoga nije naodmet niti roditeljima niti školama, u slučaju ovakvih i sličnih nedoumica uputiti upit Ministarstvu.

Valja napomenuti i to kako su brojne škole imale problema s traženjem profesora izborne nastave, posebno informatike, a tu može nastati upravo isti, gore opisani, problem, u slučaju da učitelj završi u samoizolaciji, a traženog kadra za zamjenu jednostavno nema.


Komentari