Što će biti s onima koji su ‘zapeli’ u Cvjetnom naselju? Samo četiri osobe odlaze u staračke domove

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Kada je u ožujku 5,5 po Richteru zatreslo Zagreb mnogi su pretpostavili, i bili u pravu, kada su shvatili da to znači da se mjesecima neće vratiti u svoje domove. Tako je i bilo, Grad Zagreb je za sve one čiji su domovi stradali pronašao rješenje i smjestio ih u Studentski dom Cvjetno naselje. Rješenje, ali ipak samo privremeno. Uskoro će početak nove akademske godine, studenti će se vratiti u svoje spavaonice, a do tada se treba pronaći dugoročan plan za sve one koji su već mjeseci van domova.

Gradski stanovi postoje, ali nisu svi slobodni, a drugih jačih kapaciteta nema. IZ Grada su tako došli na ideju da se unesrećeni Zagrepčani prebace u staračke domove koji su u gradskom vlasništvu, piše Večernji list.

“Napominjemo kako će stambeno zbrinjavanje biti omogućeno svim stanarima SD Cvjetno”, osvanulo je danas na plakatima po Cvjetnom naselju koji garantiraju da će se zbrinutim stanarima pronaći neko dugoročnije rješenje kako bi se oslobodilo 500 studentskih kreveta.

To pitanje novinari su i danas postavili na press konferenciji zagrebačkog Stožera civilne zaštite zamjenici Milana Bandića, Oliveri Majić.

“Teško bilo koji objekt može nadomjestiti dom, ali mi se trudimo da zajedno s Ministarstvom pronađemo najbolje rješenje do povratka. Gradonačelnik će uskoro objasniti procese preseljenja ljudi na dostojanstven način”, započela je Majić.

Neki su očekivali smještanje u gradske stanove uz povoljniju stanarinu o čemu je zamjenica gradonačelnika također govorila.

“Mi smo tu opciju i ponudili i dodijelili smo 21 stan. Naši sugrađani koji su ispunjavali uvjete, te su stanove i dobili u najam. To je bilo zasigurno jedno od najboljih rješenja. Takvih stanova još uvijek ima, sveukupno 44. Znači, 23 stana su slobodna. Pozivamo sve naše sugrađane koji ispunjavaju uvjete da se jave i iskoriste slobodne kapacitete. Naravno, sukladno Zakonu odnosnu Odluci o najmu stanova grada Zagreba”, kazala je.

Komentirala je i današnji poziv da se građani susretnu s predstavnicima Ministarstva. 

“Ravnateljstvo policije je mobiliziralo objekt i oni ga moraju i demobilizirati onoga trenutka kad se osigura smještaj ljudima. Ministarstvo u dogovoru s Gradom pronalazi rješenje”, rekla je te dodala kako je iz Cvjetnog naselja bilo 16 zainteresiranih osoba za odlazak u domove umirovljenika, ali ih je konkretno 4 prihvatilo.

 

 

 


Komentari