Što ako se turist zarazi koronavirusom u Hrvatskoj? HZJZ objavio najnovije upute

U našoj zemlji trenutno boravi više od 130 tisuća turista, a u prvih šest mjeseci, glavni grad Hrvatske ujedno je i vodeća turistička destinacija. Naime, sudeći prema brojkama koje je objavio sustav eVisitor, u našoj je metropoli od  1. siječnja do 15. lipnja ostvareno 354.239 noćenja.

Te brojke dakako, tek su mali postotak onih lanjskih pa je Zagreb ove godine ostvario tek 35,1 posto od lanjskih pokazatelja, a skromne su i brojke noćenja u prosjeku destinacije pa tako Zagreb ima svega 2,30 noćenja.

Lokalci su je dugo pokušavali čuvati pod velom tajne: Slažete li se da je ovo najljepša plaža u Hrvatskoj?

U svakom slučaju, turista ima, a pravila i preporuka u slučaju njihovog oboljenja od koronavirusa nije bilo do danas.

Danas je pak Hrvatski zavod za javno zdravstvo napokon objavio detalje upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj.

Gost s koronom odmah se prebacuje u zdravstvenu ustanovu

Strani turisti kojima bude potvrđena korona odmah se prebacuju u za to određenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti, ako nemaju simptome, upućuju u izolaciju kod kuće, vlastitim prijevozom.

Strani gosti koji su kontakti oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa zdravstvenim vlastima. Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju.

Detaljne upute pročitajte ovdje!


Komentari